Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Medicinski univerzitet u Bialystoku

Fudbal može biti smrtonosan za navijače

titula sarajevo vjecna

Dan poslije poraza u utakmicama u domaćem prvenstvu, čak 27% više muškaraca je primano u bolnicu sa akutnim koronarnim sindromom

Fudbal je ubjedljivo najpopularniji sport na svijetu. Prisutan je na svakom uglu kugle zemaljske, a gdje god se igra fudbal, tu su i navijači.

Negdje su strastveniji, negdje ipak malo manje vatreni, ali svi vole i navijaju za svoje klubove i reprezentacije, i teško im padne poraz.

Doktor Lukasz Kuzma sa Medicinskog univerziteta u Bialystoku u Poljskoj otkrio je da loši rezultati lokalnih timova rezultiraju višim brojem srčanih udara kod muškaraca u tim mjestima.

“Zaključak je da mentalni i emocionalni stres izazivaju srčane komplikacije”, objasnio je Kuzma.

Studija je provedena na navijačima jednog od najpopularnijih poljskih klubova. Jagiellonia je klub koji je u prosjeku gledalo više od 17.000 ljudi u sezoni 2016/17.

Uključivala je 10.529 pacijenata sa akutnih koronarnim sindromom (srčanim udarom i nestabilnom anginom) koji su primljeni u bolnicu od 2007. do 2018. godine.

Prosječna dob pacijenata je 66.6 godina, i 62% su bili muškarci.

Klub je u ovom periodu odigrao 451 utakmicu, u domaćem prvenstvu i u evropskim takmičenjima.

Dan poslije poraza u utakmicama u domaćem prvenstvu, čak 27% više muškaraca je primano u bolnicu sa akutnim koronarnim sindromom!

Kod žena, nije bilo značajne razlike.

“Ako želite pratiti fudbal bez da škodite svom zdravlju, trebali bi češće trenirati, i kaniti se cigareta i alkohola”, naveo je doktor Kuzma kao rješenje ovog problema.