Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iranke u Rusiji prekršile stroge zakone zemlje iz koje dolaze (FOTO)

iran

Na društvenim mrežama objavljen je veliki broj fotografija Iranki koje nepokrivene navijaju na fudbalskim stadionima u Rusiji, mada je takvo oblačenje u njihovoj zemlji strogo zabranjeno.

Fotografije pokazuju mlade Iranke u odjeći koja potpuno odudara od one koju nose kući – one na stadionima u Rusiji pokazuju ne samo ruke i noge, nego i dekolte, što je u Iranu strogo zabranjeno.

Nakon Islamske revolucije 1979. godine, iranske žene pri izlasku na ulicu mogu imati otkriveno samo lice, a svi ostali dijelovi tijela moraju biti pokriveni hidžabom ili maramom.

Međutim, Svjetsko prvenstvo u Rusiji bilo je prilika da mlade Iranke zaborave na stroga pravila oblačenja i da se osjete slobodno u stranoj zemlji.

Jedna od njih Faje Amiri kaže da se sve promijenilo nakon Islamske revolucije. Ono što je prije toga bilo pitanje lične vjere svake osobe – postalo je zakon, koji se ne sviđa svima.

Amiri ističe da mnoge Iranke vjeruju u Boga, ali ne smatraju da treba pokrivati sve osim lica, već ih država prisiljava da tako čine.

Ali, kada odu iz Irana, sve one, čim izađu na strane aerodrome ili još u avionu, skidaju marame.