Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraživanja pokazala: Riblje ulje sprečava razvoj šizofrenije

riblje ulje riba

Konzumiranje ribljeg ulja može spriječiti razvoj šizofrenije, tvrde naučnici sa Univerziteta u Melbourneu.

Naučnici su testirali djelovanje ribljeg ulja sa omega-3 masnimm kiselinama na psihičko zdravlje čovjeka. Ispitanicima dobi od 13 do 25 godina je propisana terapija u vidu pilula sa ribljim uljem. Jedna grupa je pila prave pilule, dok je druga grupa koristila placebo pilule. Konzumiranje je trajalo tri mjeseca, a ispitanici su ponovo testirani na šizofreniju tek nakon godinu.

Grupa koja je konzumirala riblje ulje imala je svega 10 posto naznaka koje su ukazivale na šizofreno stanje, dok je grupa koja je koristila placebo pilulu imala čak 40 posto naznaka šizofrenije.

Unatoč ovim pokazateljima naučnici smatraju kako je ovo istraživanje manjeg obima te da je potrebno uraditi dodatne testove kako bi se potvrdilo da li zaista riblje ulje spriječava razvoj šizofrenije. Međutim i dalje se osobama oboljelim od šizofrenije uz propisanu terapiju preporučuje konzumiranje ribljeg ulja.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu “New Scientist”.

Šizofrenija je psihološki poremećaj koji kod oboljelog izaziva povlačenje u svoj svijet, udaljavanje od stvarnosti i od ljudi. Šizofrenija počinje uglavnom u dobi između 18 i 25 godina. Simptomi šizofrenije mogu se uočiti mjesecima, pa čak i godina prije nego što se bolest razvije.