Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti stručnjaka

Jedite sporije, brže ćete se zasititi

hrana jedenje unsplash

Naučnici već neko vrijeme znaju da je pun stomak samo dio onoga što uzrokuje da se neko osjeća zadovoljno nakon obroka

Mnoge knjige o dijeti savjetuju ljudima da žvaću polako kako bi se osjećali sitim, i to nakon što pojedu manje hrane nego kada jedu brzo. Sporo jedenje ne funkcionira uvijek, ali kada se prakticira, razlog ima veze s mozgom koliko i s crijevima.

Naučnici već neko vrijeme znaju da je pun stomak samo dio onoga što uzrokuje da se neko osjeća zadovoljno nakon obroka. Mozak, također, mora primiti niz signala od probavnih hormona koje luči gastrointestinalni trakt.

Receptori za istezanje se aktiviraju dok se želudac puni hranom ili vodom – oni šalju signale prema mozgu, direktno kroz vagusni nerv koji povezuje crijeva i moždano deblo.

Hormonski signali se oslobađaju onda kad djelomično probavljena hrana prolazi u tanko crijevo. Jedan od primjera predstavlja hormon holecistokinin koji se oslobađa u crijevima kao odgovor na hranu konzumiranu tokom obroka. Drugi signalni hormon – leptin, kojeg proizvode masne ćelije, komunicira direktno s mozgom, i to vezano za dugoročne potrebe – zalihe energije (masti) u tijelu i posljedični osjećaj sitosti.

Istraživanja sugeriraju da leptin pojačava signale holecistokinina kako bi osnažio osjećaj sitosti. Druga istraživanja sugeriraju da leptin također stupa u interakciju i s neurotransmiterom dopaminom u mozgu kako bi proizveo osjećaj zadovoljstva nakon jela. Teoretski, ako jedemo prebrzo, ne dajemo dovoljno vremena ovo zamršenom signalnom mehanizmu da uradi svoj posao na kako treba. Jedite sporije, i dajte organizmu 20-tak minuta dok želudac iskomunicira s mozgom da je uneseni obrok bio dovoljan.

Naravno, kao što može potvrditi svako ko je pokušao jesti polako ne bi li lakše smršao, nije baš tako jednostavno. Ljudi koji su gojazni, naprimjer, mogu patiti od rezistencije na leptin, što znači da slabije reagiraju na signale zasićenosti ili zadovoljstva nakon jela. Ljudi su, također, osjetljivi na znakove iz okoline – kao što je primamljiv miris čokoladnih kolačića ili pogled na ukusni hamburger – koji mogu izazvati jaku želju za jelom.

Apetit je složen fenomen, a svaka dijeta je izazov. Uprkos tome, ljudi koji pokušavaju smršati mogu početi sa sporijim žvakanjem. Na taj način, sebi ostavljaju dovoljno vremena da dožive zadovoljstvo i sitost nakon obroka.