Život i zdravlje

Iz UN-a stiglo objašnjenje

Kako bi se trebale ponašati trudnice i majke zbog pojave koronavirusa

13/03/2020

Iz UNFPA su istakli da Kovid-19 može izazvati posebnu zabrinutosti kod trudnica i zbog toga su objavili sažetak ograničenih dokaza o riziku za ovu grupu, kao i preporučene preventivne mjere i terapije

Populacioni fond UN /UNFPA/ saopštio je da ne postoje naučni dokazi o povećanoj osjetljivosti trudnica na virus korona /Kovid-19/, navodeći da trudnice treba da preduzimaju iste preventivne mjere preporučene svim odraslim licima kako bi izbjegle infekciju.

U saopštenju se naglašava da UNFPA, odnosno UN-ova agencija za seksualno i reproduktivno zdravlje, pomno nadgleda situaciju i sarađuje s partnerima, vladama i agencijama UN na rješavanju nove epidemije virusa korona, koju je Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ proglasila međunarodnom javno-zdravstvenom opasnošću.

UNFPA nastoji da obezbijedi da se ženama reproduktivne dobi i trudnicama pruže precizne informacije o mjerama zaštite od infekcije, potencijalnim rizicima i pravovremenom pristupu medicinskoj njezi.

“Iako su strah i neizvjesnost prirodne reakcije na virus korona, moramo se voditi činjenicama i pouzdanim informacijama. Moramo biti udruženi u solidarnosti, boriti se protiv stigme i diskriminacije i obezbijediti da ljudi, posebno trudnice i dojilje, dobiju informacije i usluge koje su im potrebne”, rekla je izvršni direktor UNFPA Natalija Kanem.

Seksualno i reproduktivno zdravlje važno je javno-zdravstveno pitanje tokom epidemija, a sigurna trudnoća i porođaj zavise o funkcionalnim zdravstvenim sistemima i strogom pridržavanju mjera opreza, napominje se u saopštenju.

Iz UNFPA su istakli da Kovid-19 može izazvati posebnu zabrinutosti kod trudnica i zbog toga su objavili sažetak ograničenih dokaza o riziku za ovu grupu, kao i preporučene preventivne mjere i terapije.

“Do danas ne postoje naučni dokazi o povećanoj osjetljivosti trudnica na Kovid-19. Međutim, trudnoća donosi fizičke promjene koje bi neke trudnice mogle učiniti osjetljivim na virusne respiratorne infekcije”, navodi se u saopštenju i dodaje da se trudnicama s respiratornim bolestima mora dati najveći prioritet zbog povećanog rizika od nepovoljnih ishoda.

U saopštenju se dodaje da bi trudnice trebale da preduzimaju iste preventivne mjere preporučene svim odraslim licima kako bi izbjegle infekciju, kao što su izbjegavanje bliskog kontakta sa svima koji kašlju i kišu, često pranje ruku sapunom i vodom ili namjenskim sredstvima za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, prekrivanje usta i nosa maramicom ili laktom prilikom kašljanja i kijanja, kao i temeljna termička obrada mesa i jaja.

Iz UNFPA napominju da su sve preporučene mjere dostupne na veb stranici SZO, te da trenutno još ne postoji vakcina koja bi spriječila ili tretirala virus, ali da postoje preporuke za liječenje simptoma.

U saopštenju se ističe da bi liječenje trudnica sa sumnjom ili potvrđenom infekcijom Kovid-19 trebalo da uključi terapiju koju SZO preporučuje za odrasle pacijente uz dogovor sa svojim ginekologom/akušerom.

Dojilje ne bi trebale biti odvojene od novorođenčadi jer nema dokaza da se respiratorni virusi mogu prenijeti putem majčinog mlijeka. Majka može nastaviti s dojenjem sve dok se primjenjuju potrebne mjere predostrožnosti, nagpašavaju iz UNFPA.

Majke sa simptomima koje se osjećaju dovoljno dobro da doje treba da nose masku u blizini djeteta, uključujući i za vrijeme hranjenja, peru ruke prije i nakon kontakta s djetetom /uključujući hranjenje/ i čiste/dezinfikuju kontaminirane površine.

Ako je majka previše bolesna da bi mogla dojiti, treba je podstaći na ispumpavanje mlijeka koje se djetetu može dati čistom šoljicom i/ili kašičicom – sve dok nosi masku, pere ruke prije i nakon kontakta s djetetom, i čisti/dezinfikuje onečišćene površine, dodaju iz UNFPA.

U saopštenju se navodi da je pružanje podrške za mentalno zdravlje i psihosocijalne podrške pogođenim licima, porodicama, zajednicama i zdravstvenim radnicima ključni dio odgovora na ovu situaciju.

UNFPA ističe da podržava pogođene zajednice, posebno najugroženije žene i djevojke, čija zaštita i zdravstvene potrebe moraju biti u središtu napora da se odgovori na epidemiju.

Ova UN agencija širom svijeta radi sa partnerima, vladama i zajednicama kako bi se spriječilo i na odgovarajući način reagovalo na epidemiju, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.