Energetska kriza

Kako će izgledati zimovanje u Evropi? Zatvaraju bazene i klizališta, promjene i na skijalištima

skijanje francuska zima skijaliste pixabay.jpg

Trenutne cijene električne energije predstavljaju ogroman problem, požalio se za AFP Fabrice Boutet, generalni direktor grupe SATA, koja upravlja žičarama na nekoliko skijališta. Prema projekcijama, računi za struju po sadašnjim cijenama skočili bi im s dva na 20 miliona eura

Zbog energetske krize Francuska se suočava sa zatvaranjem bazena, neke kompanije najavljuju smanjivanje proizvodnje, a bez pomoći države upitno je i otvaranje skijališta, prenosi France 24.

Cijene energije u Francuskoj i širom Evrope krajem augusta dosegnule su rekorde svih vremena. Cijena električne energije u Francuskoj za godinu dana unaprijed porasla je 25 posto, na 1.130 eura po megavatsatu, prema Evropskoj energetskoj burzi, što je prvi put da je premašila 1.000 eura, piše Jutarnji list.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je na smanjivanje potrošnje energije za najmanje 10 posto, upozoravajući da bi se u protivnom ove zime mogli suočiti s redukcijama. Macron apelira na građane da koriste manje klima-uređaja i smanje grijanje.

Zbog preskupe energije kompanija Vert Marine odlučila je 5. septembra “privremeno” zatvoriti 30-ak javnih bazena u Limogesu, Montaubanu i Versaillesu. To je trećina od 90 bazena kojima upravlja. Kompanija je objavila da joj je račun za energiju porastao s 15 na 100 miliona eura, što je, tvrde, njen cijeli godišnji promet. Zatvorila je i klizališta kojima upravlja.

Potez je ogorčio mnoge jer bazene koriste škole i sportska društva. Pobunile su se i općine koje su ostale bez bazena i klizališta.

Problem je i sa skijalištima: trenutne cijene električne energije predstavljaju ogroman problem, požalio se za AFP Fabrice Boutet, generalni direktor grupe SATA, koja upravlja žičarama na nekoliko skijališta. Prema projekcijama, računi za struju po sadašnjim cijenama skočili bi im s dva na 20 miliona eura. U najmanju ruku morat će prilagoditi brzine žičara i radno vrijeme. Zato traže pomoć države.

Lokalne vlasti također su u problemima. Nisu upitni samo bazeni; pitanje je kako će funkcionirati muzeji, biblioteke i škole ako se u idućih nekoliko mjeseci ne pronađe rješenje. Udruženje malih gradova APVF (Association des Petites Villes de France) upozorava da su troškovi struje i grijanja u nekim općinama skočili za 50 posto.

Francuski Senat upozorio je krajem jula da bi porast troškova energije mogao ugroziti osnovne javne usluge i prisiliti zajednice da odustanu od ulaganja u prelazak na zelenu energiju. Općina Limoges u središnjoj Francuskoj ovog je ljeta smanjila hlađenje u teretanama i zatvorila klizalište. Gradovi poput Brive-la-Gaillardea na jugozapadu planiraju smanjenje noćne rasvjete.

Visoka cijena struje pogađa i industriju. Tvornica Aluminium Dunkerque u sjevernoj Francuskoj odlučila je smanjiti proizvodnju za 22 posto u zadnjem kvartalu. “Ako nastavimo s istom razinom proizvodnje, od oktobra ćemo biti u vrlo značajnom gubitku”, rekao je direktor tvrtke Guillaume de Goÿs za Reuters. Računi za struju mogli bi im porasti s današnjih 40 miliona eura mjesečno na 150 miliona eura u decembru. Zasad 650 zaposlenika nastavlja raditi puno radno vrijeme.

Čeličana Ascométal, koja ima 1.200 zaposlenih u Francuskoj, u decembru će na dvije do tri sedmice zaustaviti rad u pogonu Hagondange na istoku Francuske, i Fos-sur-Meru blizu Marseillesa, prenosi France 24. Neke će radnike staviti na pola radnog vremena. Tvornica stakla Duralex objavila je 1.septembra da peći neće paliti najmanje četiri mjeseca, počevši od novembra. Još teža situacija očekuje se početkom 2023. “Gotovo polovica svih kompanija, posebno velikih, mora obnoviti svoje ugovore o opskrbi električnom energijom. Neke od njih mogle bi se suočiti s cijenama koje su se do januara 2023. povećale čak pet puta”, rekao je poduzetnik Marc Alric za Le Monde.