Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanadski gradonačelnik odbio da ukloni kukasti krst iz parka

svastika

Jedno kanadsko selo odbilo je da ukloni kukasti krst iz lokalnog parka nakon što je jedan aktivista pokušao da prefarba nacistički simbol.

Na oko 60 kilometara od Montreala u seocetu Pointe-des-Cascade lokalna vlast odbila je da ukloni spomenik na kojem se nalazi svastika jer je, kako kažu, i to dio njihove historije.

Osnivač organizacije Erasing Hate Corey Fleischer, pokušao je da prefarba nacistički simbol, a u toj namjeri ga je zaustavio lokalni gradonačelnik Gilles Santerre koji je zvao policiju da ga isprati iz parka.

Gradonačelnik je svoju odluku objasnio riječima da je i nacizam dio lokalne historije, ali je i obrazložio da je svastika bila simbol mira prije 1920. godine. On je istakao da simbol neće biti uklonjen, ali je obećao da će postaviti ploču koja će na bolji način opisati historiju seoceta kako ne bi dolazilo do ovakvih zabuna i sukoba.

Čak je i Fleischer, koji vjeruje da spomenik treba da bude u muzeju priznao da je svastika originalno bila religiozni simbol koji je predstavljao sreću, ali otkako su je nacisti prisvojili za tako nešto ne smije da ima mjesta u javnom parku.

https://youtu.be/vcCqze79Wp0

“To više nije simbol mira. Nije simbol sreće i ne treba ni raspravljati o tome. Ljudi dolaze u park jer se tu osjećaju sigurno, a ispred nosa im se nalazi svastika“, zaključuje Fleischer.