Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nutricionistica otkriva

Koje namirnice treba izbjegavati jer štete jetri

Zagreb: Praznik rada građani iskoristili za odmor i nezaobilazni roštilj uz jezero Jarun
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kako dodaje, hrana s visokim udjelom soli povećava rizik od nealkoholne bolesti masne jetre

Nutricionistica Laura Brown je za portal Express otkrila koje bismo namirnice trebali izbjegavati jer štete zdravlju naše jetre. Kao prvo, upozorila je na prerađenu i prženu hranu.

“Ljudi se trebaju držati podalje od većine prerađenih i prženih stvari poput slatke hrane, kolača, gaziranih pića i voćnih sokova. To je zato što povećavaju količinu masti u jetri”, objasnila je Brown.

Kako dodaje, hrana s visokim udjelom soli povećava rizik od nealkoholne bolesti masne jetre.

”Prerađena hrana podiže sadržaj šećera u krvi, što u konačnici povećava nakupljanje masti u jetri. Masno prerađeno meso s visokim udjelom zasićenih masti također treba izbjegavati kako bi se smanjio ovaj rizik.”

Doktori objašnjavaju da je bolest masne jetre usko povezana s prekomjernom težinom, a nakupljanje masti u jetri također je povezano s dijabetesom tipa 2, bolestima srca i problemima s cirkulacijom.

Osobe s masnom jetrom također imaju znatno veći rizik od razvoja raka jetre ili njezinog zatajenja. Za zdravu je jetru, zato, najvažnija upravo uravnotežena i zdrava prehrana bazirana na svježim namirnicama.