Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koliko sati sna je najbolje za dobro zdravlje

spavanje

Stopa smrtnosti odraslih osoba koje spavaju manje od pet časova noću je mnogo veća od onih koji imaju duži san, a u rizičnoj grupi su i oni koji spavaju duže od devet časova, pokazuje naučno istraživanje.

Pokazalo se i da duže spavanje vikendima može da ublaži zdravstvene probleme uzrokovane nedovoljnom količinom sna radnim danom, pa čak i da smanji rizik od prerane smrti.

Studija sprovedena na više od 38.000 odraslih osoba ukazala je na viši nivo smrtnosti među mlađim i sredovječnim muškarcima koji noću spavaju manje od pet časova.

Ipak, ta razlika je nestala kod onih koji su vikendima uspjeli da nadoknade propušteno, navode švedski naučnici sa Univerziteta u Stockholmu.

Ispitanici su sami prijavljali podatke o količini sna, a praćeni su 13 godina.

Ustanovljeno je da su osobe mlađe od 65 godina koje su spavale manje od pet časova svakog dana, uključujući i vikende, umirale za 65 odsto više od grupe koja je spavala šest ili sedam časova.

Zanimljivo je i da je kod onih koji su spavali duže od devet časova dnevno zabilježena veća smrtnost.

Naučnici smatraju da je razlog za to činjenica da je dug boravak u krevetu, vjerovatno, bio u vezi sa nekim skrivenim zdravstvenim problemom, prenose naučni portali.