Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lični predmeti bivšeg kancelara Schmidta prodani za 100.000 eura

schmidt

Predmeti koji su pripadali bivšem njemačkom kancelaru Helmutu Schmidtu, uključujući darove koje je dobivao od svjetskih čelnika, prodani su na aukciji u Hamburgu za više od 100.000 eura.

Predmeti na aukciji, a prodano ih je 41, postigli su cijenu od ukupno 100.940 eura, objavio je Michael Kerle iz aukcijske kuće Stahl. “Sve smo prodali”, rekao je.

Među najzanimljivijim predmetima koji su se našli na prodaji našao se i šah, izrađen od srebra, koji je Schmidtu poklonila kraljica Elizabeta I 1978. Kineski kupac dobio ga je po cijeni od 40.000 eura, u što nije uključena dodatna nadoplata od 10.000, dok mu je početna cijena bila 3.500 eura, prenosi Hina.

Zlatna medalja s likom kancelara Schmidta, dobivena tokom posjete Americi povodom proslave dvjestogodišnjice, postigla je cijenu od 5.500 eura. Boca vina prodana je za 1.900 eura, a stolni sat postigao je cijenu od 11.000 eura.

Također su prodani i manji i jeftiniji predmeti, poput nalivpera ili pušačkih potrepština koji su pripadali pasioniranome pušaču Schmidtu, koji je umro 2015. u dobi od 96 godina.

Ranije ovog mjeseca dvorac Ahlden i aukcijska kuća Stahl prodali su Schmidtovu zlatnu tabakeru za više od 54.000 eura, skoro dvostruko više od njezine procijenjene vrijednosti.

Schmidt, poznat po neprekidnom pušenju pa i prilikom pojavljivanja u javnosti, vodio je tadašnju Zapadnu Njemačku kroz neka od njenih najtežih razdoblja, boreći se s domaćim terorizmom 70-ih godina i noseći se s teškim stanjem Hladnog rata.