prva dam francuske

Macronu je bilo 16 kada se zaljubio u svoju učiteljicu (39)

macronovi1 (1)

Njen prvorođeni Sebastien danas ima 45 godina, inženjer je i potpredsjenik francuskog Instituta za javno mijenje

Francuska prva dama Brigitte Macron rijetko daje intervjue, a u jednom od novijih je otkrila kako se osjećala bespomoćno i uplašeno nakon što je u dobi od 21 godine rodila svoje prvo dijete

Supruga francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u prvi brak s bankarom Andre-Louisom Auziereom stupila je 1974. godine, tokom kojeg je rodila troje djece.

U razgovoru za francuski časopis Elle, danas 67-godišnja francuska prva dama je priznala kako se osjećala bespomoćno kad je napustila porodilište nakon rođenja prvog djeteta u dobi od 21 godine.

“Bilo me strah da neću znati šta trebam učiniti i bojala sam se da će mu se nešto dogoditi”, rekla je Brigitte Macron i otkrila kako je dijete prva tri sedmice života provelo vrišteći i danju i noću.

No, ovu crticu iz svog života francuska prva dama nije otkrila kako bi izazvala sažaljenje, već kako bi upozorila na to kako se nikad ne razgovara o tome koliko mlade majke mogu biti same i bespomoćne.

“S 21 godinom, odmah nakon rođenja svog prvog djeteta, stajala sam ispred bolnice čekajući da nas njegov otac odvede kući i htjela se okrenuti i potrčati se sakriti natrag u porodilište”, rekla je Brigitte.

Nakon što je beba tri sedmice plakala i danju u noću, Brigitte je nazvala ljekara koji ju je uvjeravao kako je dijete dobro. Kasnije je, iako nije otkrila u čemu je bio problem, otkrila kako njen sin Sebastien ima određeni medicinski problem koji je riješen operacijom.

Priznajući kako majčinstvo nije nimalo lako, Brigitte je istaknula da bi zaštita djece trebala značiti veću podršku njihovim majkama.

Njen prvorođeni Sebastien danas ima 45 godina, inženjer je i potpredsjenik francuskog Instituta za javno mijenje. Njena starija kći Laurence Auziere-Jourdan ima 43 godine i kardiologinja je, a najmlađa Tiphaine Auziere, kojoj je 36 godina, danas je advokatica. Tiphanie je u srednjoj školi pohađala razred s majčinim današnjim suprugom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Tiphanie i Brigitte

Kad su se upoznali, Brigitte je imala 39 godina, a Emmanuel je bio 15-godišnji briljantni učenik koji je brzo pao na čari svoje stratvene učiteljice književnosti. Postupno su se zbližili, a posebno nakon što se kao 16-godišnjak pridružio školskoj dramskoj sekciji, koju je vodila Brigitte.

Kad su se počele širiti vijesti o romansi majke troje djece i tinejdžera, Macronovi su roditelji u pokušaju razdvajanja sina od Brigitte poslali Emmanuela u Pariz, a njeni su im roditelji, inače oboje liječnici, postupali kao da imaju kugu. Osim što su im zalupili vrata, slali su pisma u kojima osuđuju svoju kći.

Međusobna privlačnost bila je prejaka da bi je mogli zanemariti, a na koncu se razvila i strast. Par je poricao da se među njima dogodilo išta romantično prije nego što je Macron postao dovoljno star. Vjenčali su se 2007. godine, godinu dana nakon razvoda Brigitte od prvog supruga Andrea.