Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

direktor se pohvalio

Na Olimpijskom bazenu Otoka ovog ljeta uživaju svi, od najmlađeg uzrasta do treće živote dobi

FOTO: Fena

Dodao je da postoje i uslužne djelatnosti i usluge koje pružaju – sauna, fitnes itd., te je najavio da će fitnes od septembra biti „u novom ruhu“, sa mnogo više sprava i boljim uslovima

Direktor Olimpijskog bazena Otoka u Sarajevu Avdija Hasanović je u razgovoru za Fenu kazao da u ljetnom periodu imaju dosta programa i aktivnosti, te da je uobičajeno da je tokom ljeta fokus na rekreativcima.

Navodi kako pokušavaju da tokom čitave godine naprave „ljeto na Olimpijskom“.

– Ove godine bila je jedna vijećnička inicijativa da svim učenicima osnovnih škola u augustu omogućimo besplatno korištenje bazena. Od 1. augusta smo to i omogućili – kazao je Hasanović.

Napomenuo je da na web stranici Olimpijskog bazena mogu naći broj telefona na koji je potrebno izvršiti najavu, kako bi se spriječila neugodnost pretjerane gužve.

– Dovoljno je putem telefona rezervisati termin. Time smo omogućili besplatan dolazak učenicima osnovnih škola Sarajevskog kantona i korištenje bazena – naveo je Hasanović, te dodao da postoje i dva limita. Jedan je obavezno korištenje opreme, a drugi su godine starosti.

– Naše je pravilo da djeca do 13 godina starosti ne mogu koristiti usluge Olimpijskog bazena bez pratnje roditelja/staratelja – napomenuo je Hasanović.

Naveo je i da je dogovorena saradnja Ministarstva za boračka pitanja KS, Grada Sarajevo i JP “Olimpijski bazen Otoka” u realizaciji projekta koji je pokrenut s ciljem rehabilitacije i rekreacije boračke populacije na Olimpijskom bazenu.

– U protekle dvije-tri godine to je radila jedino Općina Novi Grad. Taj projekt smo proširili na sve općine Sarajevskog kantona. Uz pomoć Kantonalnog ministarstva za boračka pitanja, Grada Sarajeva, osigurana su sredstva u iznosu 72 hiljade KM, koja će omogućiti svim pripadnicima boračke populacije i boračkih udruženja da koriste usluge bazena, po najavi – naveo je Hasanović.

Dodao je da je donesena odluka Kantonalne vlade i trebat će određeni period da se potpišu ugovori.

– Međutim, mi nećemo čekati. Već smo otvorili vrata i za ove posjetioce – kazao je direktor Olimpijskog bazena Otoka.

Napominje da je period ljetnog raspusta njima prilika da izvrše pripreme za projekt koji rade od 2010. godine, a to je sistemska škola plivanja.

Pojasnio je da ona podrazumijeva edukaciju, školu plivanja za učenike četvrtih razreda na području Kantona Sarajevo. Po njegovim riječima, radi se o oko četiri hiljade djece.

– To radimo već 12-13 godina i rezultati tog projekta se osjećaju – kaže Hasanović.

Po njegovim riječima, od ove godine napravili su još jedan korak.

– Postoji pet institucija koje okupljaju djecu sa poteškoćama. Općina Novo Sarajevo je u ovogodišnjem budžetu izdvojila određena sredstva i pokušavamo i to na neki način usistemiti – naveo je Hasanović.

Dodaje kako imaju jako puno projekata, te da su višestruke koristi od toga.

– Jedna je da je stepen iskorištenosti bazena iznad 70 posto, zbog načina naše organizacije, što je rijedak procenat. Mislimo da su kulturološka, zdravstvena slika i navike razvijene. Pokušavamo ‘pokriti’ od najmlađeg uzrasta do starije životne dobi. Imamo i projekt „Treće živote dobi“. Razvijamo na neki način kulturološke, rekreativne i sportske navike – kazao je Hasanović.

Dodao je da postoje i uslužne djelatnosti i usluge koje pružaju – sauna, fitnes itd., te je najavio da će fitnes od septembra biti „u novom ruhu“, sa mnogo više sprava i boljim uslovima.

Govoreći o budućim aktivnostima, kaže da bi trebali širiti svaki od projekata o kojima je govorio, i kvantitativno i kvalitativno.