Život i zdravlje

područje tomislavgrada

Na ovu vrstu ptica u jednom dijelu BiH je zabranjen lov, prijeti im nestanak

05/08/2022

Kako navode iz ove lovačke udruge, svjedoci su kako u njihovom susjedstvu u mnogim krajevima nestaje ili je u potpunosti nestala jarebica, bilo Trčka ili Grivna

Upravni odbor Lovačke udruge “Orlov kuk” iz Tomislavgrada donio je odluku kojim se na njihovom području odgovornosti zabranjuje lov na poljske jarebice, popularno zvane Trčke ili Grivne.

Također su donijeli odluke kojima će se kažnjavati oni koji se ne budu pridržavali navedene zabrane.

Kako navode iz ove lovačke udruge, svjedoci su kako u njihovom susjedstvu u mnogim krajevima nestaje ili je u potpunosti nestala jarebica, bilo Trčka ili Grivna.

“Oni koji su je imali jako dobro znaju šta su izgubili i pokušavaju da je ponovno nasele u svoja lovišta, oni koji je imaju sve više shvaćaju njenu vrijednost i ulažu napore da je održe u svojim lovištima. Duvanjski kraj je oduvijek imao u svojim lovištima taj ‘biser’ polja i planine, a proteklih godina njen broj se smanjuje, što zbog utjecaja čovjeka, što zbog ostalih čimbenika koji ugrožavaju populaciju jarebice”, istaknuli su iz Lovačke udruge Orlov kuk.

Shvaćaju, navode iz Udruge, i poznata im je njena vrijednost te su svjesni da je dužnost i obveza ove generacije lovaca da poduzmu mjere koje će je održati i povećati brojnost jarebica.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.