Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve zbog nafte

Na stotine delfina ugiba u Meksičkom zaljevu, naučnici istražuju

delfini

Od srijede, u Mississippiju je nasukan 121 delfin, 89 ih je u Louisiani, 32 u Alabami i 37 na Floridi

Studija iz 2015. godine ukazuje na to da delfini nastavljaju ugibati zbog šteta nastalih izlijevanjem nafte.

Najmanje 279 delfina se nasukalo duž obale Meksičkog zaljeva od februara ove godine. Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) javlja da je njih 98 posto uginulo, a sama brojka je tri puta veća od uobičajene, prenosi Guardian.

Naučnici istražuju je li ovo posljedica izljeva nafte iz 2010. godine, ali i niskog saliniteta zbog priljeva slatke riječne vode iz Louisiane.

Posljedice izljeva nafte uključuju probleme s plućima i nadbubrežnim žlijezdama koje izlučuju hormone povezane sa stresom, krvne poremećaje i općenito loše stanje, prema ranijim izvještajima. Izvještaji tvrde i da je spomenuta ekološka katastrofa doprinijela najvećem i najdugotrajnijem izumiranju delfina na području Meksičkog zaljeva.

– Znamo za neke od zdravstvenih stanja koja se poboljšavaju, ali neka se oporavljaju vrlo sporo. Reprodukcija na područjima s naftom nastaje biti ispod normalne razine – tvrde iz NOAA.

Službenica Erin Fougeres (NOAA) kaže da je 23 posto nasukanih dupina iz Louisiane do Floride imalo rane zbog konstantne izloženosti slatkoj vodi. Takve lezije prema NOAA-inoj mrežnoj stranici nisu “neuobičajene”.

Od srijede, u Mississippiju je nasukan 121 delfin, 89 ih je u Louisiani, 32 u Alabami i 37 na Floridi, prenosi novilist.hr