Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

smanjen unos kalorija

Naučnici otkrili kako dužim spavanjem možete smršati

spavanje san

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Jama Internal Medicine, a pokazali su da je, zahvaljujući dodatnim satima spavanja kod većine ispitanika prosječan ukupni dnevni unos kalorija bio manji za 270, a kod nekih se radilo i o 500 kalorija manje

Duže spavanje moglo bi postati jednostavan način za skidanje viška kilograma, pokazalo je novo istraživanje. Odspavate li noću sat ili dva duže, mogli biste ukloniti oko 270 kalorija iz ciklusa dnevne prehrane, što odgovara polovini manje table čokolade. Tako biste u tri godine, ‘terapijom spavanja’ mogli izgubiti na težini – i do 11.7 kilograma, tvrde naučnici sa Sveučilišta u Chicagu.

Oni su, u sklopu svojih istraživanja željeli ustanoviti kakva je veza između spavanja i pretilosti, zbog čega su proveli kliničko ispitivanje na 80 odraslih osoba. Otkrili su da su mlade odrasle osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, koje su u uobičajenim okolnostima noću spavale manje od 6,5 sati, nakon savjetovanja s doktorima uspjele u prosjeku tokom noći produžiti san za sat i pol. Cilj je bio poboljšati navike i higijenu sna.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Jama Internal Medicine, a pokazali su da je, zahvaljujući dodatnim satima spavanja kod većine ispitanika prosječan ukupni dnevni unos kalorija bio manji za 270, a kod nekih se radilo i o 500 kalorija manje. Dr. Esra Tasali, iz Centra za higijenu sna Sveučilišta u Chicagu, rekla je da svrha studije nije bila baviti se gubitkom težine.

“U dvosedmičnom istraživanju uspjeli smo dokazati smanjenje kalorijskog unosa u organizam i negativan energetski bilans – kalorijski je unos manji od sagorjelih kalorija”, rekla je doktorica.

“Kad bi se zdrave navike spavanja održale dugoročno, s vremenom bi one rezultirale klinički značajnim gubitkom težine. Mnogi ljudi pokušavaju pronaći idealan način da smanje unos kalorija u organizam, a cilj im je smršati. Mi smo dokazali da dužim spavanjem pojedinci dugoročno uspijevaju izgubiti znatan višak kilograma.”

U sklopu studije naučnici nisu ograničavali količinu hrane koju su ispitanici unosili u organizam. Umjesto toga, ispitanici su spavali u svojim domovima, a njihov se san pratio uz pomoć posebnih uređaja. Dr. Tasali je rekla da su prakticirali uobičajen način života bez ikakvih uputa o prehrani ili o tjelovježbi.

“Većina sličnih studija odvija se u laboratorijskim uvjetima i kratko traje, tek nekoliko dana, a prati se i količina konzumirane hrane”, rekla je Tasali.

“U ovoj smo studiji samo manipulirali spavanjem, a ispitanici su mogli jesti što god su poželjeli. Pritom nisu trebali zapisivati koju hranu konzumiraju. Umjesto toga smo, da bismo ustanovili koliko su kalorija ispitanici unijeli u organizam koristili klinički dokazanu metodu – pratili smo promjene u zalihama energije”, pojasnila je dr. Tasali.

Radi se o testu iz urina. Ispitanici su pili vodu u kojoj su atomi vodika i kisika zamijenjeni rjeđim, ali prirodnim, stabilnim izotopima kojima je lako ući u trag. Tasali je napomenula da je i ograničena upotreba mobilnih telefona prije spavanja pomogla ljudima da više i kvalitetnije spavaju.

“Ustanovili smo da su, nakon samo jednog savjetovanja o spavanju i higijeni sna sudionici istraživanja uspjeli promijeniti svoje navike prije spavanja, što je bilo dovoljno da im se produži vrijeme spavanja. Jednostavno smo svakog od njih podučili dobroj higijeni sna i s njima razgovarali o onomu što ih okružuje prije odlaska na počinak te smo im dali personalizirane savjete o promjenama koje bi trebali uvesti u stil života da bi im san bio kvalitetniji i duži”, dodala je.