Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici tvrde da su žene “isprogramirane” da varaju svoje partnere

prevara

Kritičari argumentiraju da evolucijski psiholozi imaju zastarjele predrasude o spolovima i moderna kultura zapravo ima problema s ovakvom vrstom “nauke”.

S tim na umu, i ovo je istraživanje podiglo mnogo prašine. Naime novi rezultati sa Univerziteta u Teksasu kažu da žene varaju svoje partnere jer traže boljeg, odnosno najboljeg i da su tako “isprogramirane” zbog evolucije.

Profesor David Buss objasnio je da se u historiji partnerima žena mnogo toga lošeg moglo dogoditi. Primjerice, mogao se povrijediti, oboljeti ili biti ubijen. Kao rezultat toga, žene su, kaže on, evoluirale tako da uvijek imaju plan B, odnosno da mogu “zamijeniti partnera”.

Ako ženama stalni partner ne daje ono što treba, ona će tražiti drugog, kaže David. Žene u prahistoriji su tražile bolje verzije svojih partnera, odnosno primjerice lovce, a ne one koji su skupljali bobice.

79 posto žena zaljubi se u partnere s kojima ima aferu, kaže istraživanje Glassa i Whitea, koje je objavljeno još 1985.

Muškarci su motivirani seksualnim dijelom afere i vjerovatnosti da se zaljube u ženu s kojom varaju svoju partnericu, jako su niske.

Žene, s druge strane, traže “bolje” partnere pa se zato u njih često i zaljube. Slagali se s ovim ili ne, postoje i žene koje imaju afere samo iz zabave, pa profesor Buss naglašava kako treba proučiti i ovaj dio seksualnih veza.