Život i zdravlje

Neobične osobine koje smo naslijedili od roditelja

03/11/2015

Od roditelja nasljeđujemo boju očiju i kose, visinu, oblik nosa i druga fizička obilježja. Međutim, nasljeđujemo i neke neobične osobine, za koje vjerovatno niste ni pretpostavljali kako su ‘genetske’.

1. Sindrom kihanja
Tjera li vas gledanje direktno u sunce na kihanje? Ili kihnete dva do tri puta kada iz mraka kinodvorane izađete u umjetno osvijetljeno predvorje? U pitanju je neobični sindrom kihanja koji nasljeđujemo od svojih roditelja.

2. Ne tolerirate alkohol
Ako se nakon nekoliko popijenih gutljaja crnog vina osjećate kao da vas je pregazio voz, zahvalite svojim roditeljima na niskoj toleranciji prema alkoholu.

3. Stiskanje dlanova
Prekrižite prste oba dlana zajedno kao da želite moliti (bez razmišljanja). Kako vam stoje palci? Većina osoba stavit će palac lijeve ruke preko onog desne ruke. Pokušajte sad zamijeniti položaje – čudno se osjećate u toj pozi, zar ne? Ljudi koji ‘prirodno’ drže dlanove u ovoj obrnutoj pozi naslijedili su to od svojih roditelja.

4. ‘Gen’ popularnosti
Ako ste komunikativna, otvorena i popularna osoba u svom društvu i na radnom mjestu, moguće je da ste ‘gen’ popularnosti naslijedili od svojih roditelja.

5. Palucanje jezikom
Možete li jezik saviti tako da dobijete tuljac? Vjerovali ili ne, ali ovu motoričku vještinu nemaju svi ljudi, a prenijeta vam je od strane majke ili oca.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.