Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odumire više od 60 posto koralnih grebena na Maldivima

koral

Uslijed globalnog zatopljenja, odnosno rasta temperature mora više od 60 posto koralnih grebena nestalo je na području Maldiva, otočne države u Indijskom okeanu.

Do procesa izbjeljivanja dolazi kada alge koje nastanjuju koralne grebene počnu napuštati to mjesto uslijed za njih ekstremnih temperaturnih promjena, nakon čega šaroliki korali blijede odnosno odumiru.

Naučnici su i ranije upozoravali na ovo okrivljujući El Nino fenomen u tropskom dijelu Tihog okeana, izvještava britanski “The Guardian”.

Istraživanje koje je proveo Institut za podmorska istraživanja Maldiva i Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN) pokazalo je da je uslijed povišene površinske temperature mora na području maldivskih otočja, njih 1.200, oko 60 koralnih grebena izblijedilo.

Inače, na Maldivima je “nastanjeno” oko tri posto svjetskih koralnih grebena.

Dr. Ameer Abdulla, vođa istraživačkog tima i viši savjetnik IUCN o bioraznolikosti i očuvanju nauke, rekao je da izbjeljivanje korala postaje sve češće zbog globalnih klimatskih promjena.

“Očekujemo da se smrtnost poveća ukoliko se korali ne budu mogli oporaviti uslijed nedostatka algi”, rekao je Abdulla.

Sličan fenomen dogodio se u Australiji gdje je više od jedne petine koralnih grebena izbijedilo na Velikom koranom grebenu (Great Barrier Reef), koji je najveći koralni greben na svijetu i najveća živa cjelina na planeti, dužine 2.030 kilometara.

Oko 80 posto korala je odumrlo i u otočnoj državi Kiribati u Tihom okeanu.

Inače, korali su strukture koje formiraju neke od najraznovrsnijih ekosistema na svijetu, a iako zauzimaju tek 0,1 posto cijele morske površine na svijetu, u isto vrijeme bivaju domom za 25 posto svih morskih vrsta.

Koralni grebeni plijene veliku pažnju naučnika, ali i turista, zbog svoje ljepote i osjetljivosti. Pored povišene temperature mora, kiselost okeana kao, smeće i onečišćenje koje čovjek stvara predstavljaju opasnost za grebene.

Ukoliko nestanu, četvrtina današnjih morskih vrsta ostala bi bez doma.