Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ova fotografija otkriva šta se događa s trudničkim trbuhom nakon što žena rodi

Elise Grossman

Elise Grossman je australska majka troje djece, koja je odlučila progovoriti o stvarima o kojima niko ne priča.

U julu je na Instagramu objavila fotografiju na kojoj gola pozira ispod tuša, neposredno nakon što je rodila svoju najmlađu kćerku Willu. Fotografijom je željela potaknuti raspravu o realnom izgledu ženskog tijela nakon poroda. Iznenađujuće, nakon tri mjeseca apsolutne tišine, ove sedmice rasprava je iznenada postala živa.

“Čudan je osjećaj kad pogledate dolje i vidite trudnički trbuh, a u rukama držite svoju bebu”, napisala je Elise.

Njena cijela objava glasi:

https://www.instagram.com/p/BWhe8k5ARcn/

“Hajmo malo o tijelu nakon poroda. Zamolila sam prijateljicu da me snimi samo nekoliko sati nakon što sam rodila Willu, u mom najsirovijem i najranjivijem stanju. Sve me boljelo i preplavile su me emocije. Sretna što sam dočekala prelijepu djevojčicu, ponosna na svoje tijelo i na ono što sam napravila. Čudan je osjećaj kad pogledate dolje i vidite trudnički trbuh, a u rukama držite svoju bebu, čak i kad to radite treći put. Nije lako ići kući s bebom i još uvijek nositi odjeću koju ste nosile u trudnoći. S prvim djetetom bila sam uvjerena da ću brzo vratiti staru figuru. Svi su mi govorili da sam mlada i da ću uspjeti. No znate što, nisam. Sa svakim djetetom dobila sam nove kilograme i nove strije. Pokrivala sam se u tim prvim fazama nakon poroda, nisam htjela samu sebe gledati, ko bi to želio gledati? Trebale su mi tri bebe da konačno shvatim da tijelo nakon poroda ne treba skrivati. Ponosna sam na ono što mi je moje tijelo dalo. Ponosna sam što mogu iznijeti trudnoću i prirodno roditi. Ne sramim se brojnih strija i tijela nakon poroda. Ni vi ne biste trebale. Slavimo tijela nakon poroda u svoj njihovoj slavi. Ženska tijela su nevjerovatna, tako sam ponosna na ono što je moje napravilo”.

Brojne žene pohvalile su njenu iskrenosti i progovorile o svom iskustvu.

https://www.instagram.com/p/BWckr0UgWxl/

“Moja najstarija kćerka ima 21, a najmlađa pet. Voljela bih da sam vidjela ovakvu fotografiju kad sam rodila prvi put. Osjećala sam se kao da sam jedina sa strijama i obješenim dijelovima. Volim tvoje fotografije, žao mi je što tada nije bilo mobitela s kamerom da snimim svoje iskustvo”, napisala je jedna majka.

“Predivna fotografija, nisam imala pojma što očekivati od tijela nakon poroda i nisam znala da nikad ne vidimo istinu iza svega. Hvala ti”, dodala je druga.

https://www.instagram.com/p/BZuplinnGl3/

“Moja fotografija podijeljena je nekoliko puta na internetu ove sedmice. Iako sam dobila snažnu podršku i mnoge su majke podijelile svoja iskustva, vidjela sam da se mnogi pitaju zašto sam objavila nešto tako osobno na internetu. Pa da objasnim.

Kad sam bila trudna s Peyton, nisam imala pojma kako će to izgledati nakon poroda i zaista to ne možete razumjeti dok ne rodite. Bila sam među prvima u svom društvu koja je ostala trudna, pa nisam imala grupnu podršku i žene koje bih pitala takva pitanja. Moj liječnik je bio fokusiraniji na porod nego da mi objasni kako će to biti nakon njega.

Niko mi nije rekao o četvrtom tromjesečju, nisam imala pojma da tijelo tako može izgledati nakon poroda. Svi su mi govorili da sam mlada, da ću se oporaviti i vjerovala sam im. Kao što im mnoge žene vjeruju. I ja sam pratila medije, poznate žene koje začas izgledaju poput supermodela nekoliko sedmica nakon poroda. Mislila sam da ću i ja tako. Došla sam kući iz bolnice nakon četiri dana i izgledala sam kao da sam u šestom mjesecu trudnoće. Mislila sam da sam nešto napravila krivo. Zašto ja nisam izgledala poput njih? Zašto mi je trebala godina dana da napokon uspijem navući traperice koje sam nosila prije trudnoće?

Mnoge žene, kao i ja, imaju ideju o tijelu nakon trudnoće koja nije realistična. Pritisak društva je snažan i očekujemo da ćemo izgledati kao prije trudnoće, no mnogima to se ne ostvari i to je u redu. Objavila sam tu fotografiju jer bih voljela da ju je neko objavio dok sam ja bila trudna. Voljela bih da mi je netko rekao što će se zbilja dogoditi s mojim tijelom i umom. Četvrto tromjesečje je tabu. Htjela sam da druge mame znaju da nisu same”, poručila je.

https://www.instagram.com/p/BYNzevvA73Z/