Kuharski savjeti

Pet grešaka prilikom pohovanja mesa zbog kojih ne ispadne kako bismo željeli

Foto: Unsplash
Ilustracija

Jeftini komadi mesa idealni su za pohovanje, no pritom treba znati da će dobar ukus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali

Vrijeme je ručka, te je trenutak za lekcije o kuhanju. Današnja tema je meso, preciznije njegovo pohovanje. Savršeni poh ima hrskavu koricu i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost. Da biste postigli taj efekat trebalo bi da izbjegavamo sljedeće greške, piše Dnevnik.hr.

Pohujemo meso različite debljine i veličine

Većim komadima mesa potrebno je više vremena za termičku obradu od onih manjih. Upravo zato trebalo bi da izbjegavate simultano pohovanje komada mesa različite veličine i debljine (npr. pileća prsa i batake) u istoj tavi, te vađenje u isto vrijeme. U suprotnom ćemo jedan komad mesa presušiti, dok će drugi ostati nedovoljno pečen. Umjesto toga bilo bi najbolje da meso jednake debljine pečete u isto vrijeme.

Zaboravljamo na čekić za meso

Jeftini komadi mesa idealni su za pohovanje, no pritom treba znati da će dobar ukus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali. Bez obzira na to koliko ste tanke komade mesa kupili, dodatno ih stanjite čekićem za meso ili se poslužite nekim drugim predmetom. Na taj način bićete sigurni da će se meso dobro ispeći.

Pohujemo meso koje smo upravo izvadili iz frižidera

Ako hladan i vlažan komad mesa stavimo u zagrijanu tavu, izazvaćemo prskanje ulja na sve strane, te umanjiti mogućnost da ispržimo hrskave odreske. Meso bi trebalo da izvadimo ih frižidera pola sata prije paniranja, te ga obavezno posušimo papirom prije stavljanja u jaje, brašno i prezlu. Na taj način spriječićete odvajanje paniranog omotača od mesa kad ga stavite u vrelu tavu.

Štedimo na prezli

Da bi odrezak imao ukusan i hrskav omotač, potrebno ga je umočiti u namirnice za paniranje nekoliko puta. Budite temeljni i prekrijte jajima, brašnom i prezlom svaki dio površine odreska, te tako obezbijedite neponovljiv gastronomski užitak. Nemojte se ustručavati i utisnite prezlu što jače po površinu mesa.

Zaboravljamo na začine

Ukoliko utrljate samo malo soli u meso prije paniranja, moguće je da završni proizvod neće biti dovoljno začinjen. Posolite jaja i brašno, a u prezle možete da dodate i nešto sitno nasjeckanog začinskog bilja, te tako odrescima podariti dodatnu dozu ukusa.

Savjet plus:

Ne zaboravite pečeno meso staviti na ubrus kako bi upio višak masnoće.