Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti stručnjaka

Pet sati vježbe sedmično povezano je sa smanjenjem broja slučajeva raka

teretana

Budući da je u pitanju opservacijska studija, ona je utvrdila statističku, ali ne i uzročno – posljedičnu povezanost vježbanja i učestalosti maligniteta

Ako tražite još jedan razlog da se pokrenete ove jeseni, razmislite o ovome: studija objavljena prošle godine, u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise, sugerira da bi se moglo godišnje moglo izbjeći na desetine hiljada slučajeva raka ukoliko bismo svi počeli malo više vježbati.

Naučnici su procijenili da se oko tri posto slučajeva raka godišnje može pripisati neaktivnosti – definiranoj kao vježbanje kraće od 300 minuta sedmično. Stope učestalosti karcinoma želuca, materice, debelog crijeva, jednjaka, dojke i mokraćne bešike bile su niže kod fizički aktivnijih ljudi, posebno kod onih koji su upražnjavali aktivnosti umjerenog intenziteta, poput brzog hodanja, tokom najmanje 300 minuta sedmično (to podrazumijeva samo 43 minuta vježbanja dnevno.

Budući da je u pitanju opservacijska studija, ona je utvrdila statističku, ali ne i uzročno – posljedičnu povezanost vježbanja i učestalosti maligniteta.

Međutim, već postoje snažni dokazi koji povezuju ovaj nivo aktivnosti sa manjim rizikom oboljievanja od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa, demencije – i možda nekih drugih uobičajenih vrsta raka.