Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policajci pomislili da psi čuvaju životinjski leš, pa došli do jezivog otkrića

psi ubice

Bethany Stephens, 22-godišnju djevojku iz SAD-a, ubila su njena dva psa dok ih je vodila u šetnju prošle sedmice u šumi u ruralnom dijelu Virginije.

Tijelo nesretne djevojke pronađeno je prošli petak u izmrcvarenom stanju, a njena dva pit bulla stajala su u neposrednoj blizini.

Policija je saopćila da su policajci koji su ga pronašli prvo mislili da psi čuvaju životinjski leš, ali brzo su došli do jezivog otkrića – tijelo je bilo ljudsko, a psi su ga jeli. Njena krvava odjeća bila je svuda oko tijela.

“Vidio sam, kao i četiri druga zamjenika šerifa, da psi jedu prsni koš tijela”, rekao je šerif okruga Goochland, Jim Agnew.

“Prva traumatična povreda bila je na njenom vratu i licu. Čini se da je oborena na tlo, izgubila svijest, a onda su je psi rastrgali do smrti”, prenosi njegovu izjavu BBC.

Policija iznijela detalje smrti zbog glasina

Šerif Agnew otkrio je na press-konferenciji u ponedjeljak da u početku nije htio objaviti ove stravične detalje smrti, iz obzira prema porodici žrtve.

No u malom gradu, 48 km udaljenom od Richmonda, ubrzo su počele kružiti glasine, a oni koji su poznavali Stephens odbili su povjerovati da su je njeni psi zaista usmrtili. Stoga je, kaže, odlučio iznijeti informacije kako bi razjasnio javnosti što se zaista dogodilo. Dodao je i da su psi u posljednje vrijeme bili “pomalo zapostavljeni”, jer su živjeli kod njenog oca koji se navodno nije dovoljno brinuo za njih.

Njeni prijatelji, pak, na društvenim mrežama i u medijima izražavaju nevjericu da bi psi ubili svoju vlasnicu, koja ih je odgojila otkad su bili štenci i, kako kažu, tretirala kao vlastitu djecu. Jedna mještanka, Barbara Norris, opisala ih je kao toliko nježne “da bi vas ubili (jedino) poljupcima”.

Dva psa, nazvana Tonka i Pacman, pojedinačno su težila kao i sama Stephens, koja je imala 45 kg. Pse je prije policije pronašao njen otac. Ugrizi na njenoj glavi odgovarali su ugrizima njenih pasa i isključili sumnju da ju je ubio medvjed, vuk ili neka druga divlja zvijer.

Psi su eutanazirani, uz dozvolu porodice, ali i ova standardna procedura je naišla na protest ljubitelja životinja.

Međutim, unatoč subjektivnim dojmovima i uvjerenjima ljubitelja pit bullova, podaci pokazuju nešto drukčiju sliku. Stephens je četvrta osoba u SAD-u koju su ubili pripadnici ove agresivne pasmine od 29. novembra do danas, a kako tvrdi Dennis Baker, osnivač udruge Zaštitite djecu od pit bullova i drugih opasnih pasmina, od 39 smrtonosnih napada pasa ove godine, za 29 su “zaslužni” upravo psi iz ove pasmine.

“Najmanje 60 posto psećeg ponašanja određeno je uzgojem pasmine. Desetljeća vremena i deseci hiljada dolara troše se na selektivni uzgoj jer je učinkovit. Jedini ljubitelji pasa koji žele da ignorirate ovo su ljubitelji pit bullova, jer istina ne odgovara njihovoj agendi”, tvrdi Baker.

S druge strane, Fox News prenosi komentar licencirane trenerice pasa, Valerie Paul, koja smatra da je ovdje ipak bila riječ o nečem drugom.

“Većina pasa neće se jednostavno okrenuti protiv svog vlasnika. Kako novi detalji izlaze, mislim da je ovdje vjerojatno bila riječ o vanjskom utjecaju, ali ne nužno drugoj životinji ili nečem takvom – samo o nečemu što je moglo natjerati pse da reagiraju postanu previše uzbuđeni i reagiraju na način na koji će psi reagirati”, ocjenjuje Paul.