Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fondacija objavila

Povećana Nobelova nagrada, evo koliko će sada iznositi

nobelova nagrada
Ilustracija: Unsplash

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu prva je od ovogodišnjih nagrada i bit će objavljena 2. oktobra, a sljedećih dana slijede nagrade za fiziku, hemiju, književnost i mir

Dobitnici ovogodišnjih Nobelovih nagrada dobit će dodatnih milion švedskih kruna, čime će ukupna finansijska nagrada porasti na 11 miliona kruna (920.000 eura), objavila je danas Nobelova fondacija koja

upravlja dodjelom nagrada. Novčani iznos nagrada se povećavao i smanjivao posljednjih godina, a članovi odbora nagrade rekli su da se iznos ove godine povećava kako bi odražavao jači finansijski položaj fondacije, javlja Hina.

U 2012. nagradni fond smanjen je s 10 miliona kruna na osam miliona jer je zaklada nastojala ojačati svoje financije. Iznos nagrade povećan je na devet miliona 2017., a 2020. na 10 miliona, koliko je iznosio i prije 2012. godine.

Tokom posljednjeg decenija švedska je kruna izgubila oko 30 posto svoje vrijednosti u odnosu na euro, što znači da se najnovijim povećanjem vrijednosti nagrade dobitnici izvan Švedske neće osjećati puno bogatijima.

Nekad su nagrade bile preko milion dolara

Godine 2013. nagrade za dostignuća u znanosti, književnosti i miru, koje su prvi put dodijeljene 1901., bile su vrijedne oko 1.2 miliona dolara, uprkos smanjenju iznosa u švedskoj valuti na osam miliona kruna.

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu prva je od ovogodišnjih nagrada i bit će objavljena 2. oktobra, a sljedećih dana slijede nagrade za fiziku, hemiju, književnost i mir.