Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preživjeti rak: Ove su vrste malignih oboljenja lako izlječive

doktor

Iako za rak još ne postoji lijek, rano otkrivanje i liječenje mogu uvelike povećati šanse za preživljavanjem.

Iako je nezahvalno prognozirati preživljavanje, najveća stopa preživljavanja unutar pet godina nakon dijagnoze se odnose na rak prostate, dojke, melanoma i štitne žlijezde.

Ova stopa se odnosi prvenstveno na oboljenja koja su liječnici dijagnosticira u ranoj fazi.

Rak dojke

Ako se otkrije u ranoj (stadij 0 ili 1) fazi stopa preživljavana unutar 5 godina iznosi 99-100 posto jer liječnici mogu rak izolirati i liječiti prije nego li uznapreduje.

Rak prostate

U čak 99 posto slučajeva rak prostate spada u visoku stopu preživljavanja unutar 5 godina od dijagnoze, ako je otkriven u stadiju 1 ili 2.

Rak testisa

Stopa preživljavanja je visoka i iznosi 99 posto za lokalizirane tumore, a 96 posto za one koji su se proširili na okolna tkiva. U ranoj fazi bolesti liječnici mogu odstraniti testis kako bi se dovelo do potpunog izlječenja, što je efektivan način liječenja osim ako se je rak proširio.

Rak štitnjače

Stopa preživljavanja kod oboljelih od raka štitnjače je 98 – 100 posto u stadiju 1 ili 2. Često se ova vrsta raka razvija polako, što daje više vremena za liječenje.

Melanom

Rano otkrivanje melanoma povećava šansu za preživljavanje u periodu od 5 godina te iznosi oko 95 posto. Kako je ovo vidljiv oblik raka, često se otkrije na vrijeme u stadijima 1A i 1B.

rak