Život i zdravlje

Protesti u SAD

Proširila se snimka kako policija hapsi FBI agenta, ispostavilo se da to nije istina (VIDEO)

03/06/2020

Policija demantirala da je riječ o FBI-jevom agentu te potvrdila da je događaj iz prošle godine

Internetom se proširila snimka s Floride na kojoj policajci pokušavaju privesti Afroamerikanca srednjih godina.

Mnogi mediji prenijeli su to s informacijom da je riječ o FBI-jevom agentu. No to se pokazalo lažnom vijesti.

Riječ je o snimci iz juna 2019. godine i crnac kojeg policija pokušava privesti nije agent Federalnog istražnog ureda u Americi.

Kao što se može vidjeti, na snimci je Afroamerikanac u crvenoj majici kojem dva bijela policajca stavljaju lisice. Čovjek ih u jednom trenutku pita zašto ga privode te ističe da nemaju razloga za to, da su ga zamijenili s nekom drugom osobom.

“Mislite da sam neko ko nisam”, neprestano ponavlja te ističe da ga policajci privode samo zato što je te boje kože. Nijednom tokom snimke nije potvrđeno kojeg je zanimanja čovjek kojeg privode, ali se može vidjeti da ga policajci legitimišu tako što su mu stavili lisice i iz džepa izvadili novčanik.

Policija demantirala da je riječ o FBI-jevom agentu te potvrdila da je događaj iz prošle godine

Tako se društvenim mrežama brzo proširila lažna vijest o tome da je ovaj muškarac tajni FBI-jev agent. No policija iz Rochestera, Minnesota, mejlom je za Reuters opovrgnula te laži.

“Suprotno informacijama koje kolaju društvenim mrežama ova osoba nije agent Federalnog istražnog ureda. Tijekom pretresa i legitimacije policajci su došli do saznanja da pojedinac nije onaj za kojim su tragali, odnosno imali nalog za uhićenje. Ta osoba odmah je puštena na slobodu”, napisali su u priopćenju.

Policija Rochestera također je potvrdila da se to dogodilo na ljeto 2019. godine što je moguće provjeriti ovdje.

Čovjek sa snimke navodno je zaposlenik hitne službe toga grada

Korisnik Instagrama koji je prvi objavio ovaj video na društvenim mrežama objasnio je i zašto je to učinio. @thisisnike1 je napisao u objavi “da je nešto u njemu govorilo da zadrži taj video godinu dana te da ga je sada objavio kako bi ukazao na policijsku brutalnost prema Afroamerikancima nakon ubojstva Georgea Floyda”.

Isto tako, taj korisnik Instagrama potvrdio je u komentarima ispod objave da je priča o FBI-jevom agentu započela kao špekulacija na Twitteru. Također, jedan korisnik društvenih mreža koji tvrdi da je prijatelj privedenog muškarca kazao je da on “nije FBI-jev agent”. Navodi se da je privedeni Afroamerikanac zapravo zaposlenik hitne službe toga grada.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.