Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protiv pretilosti

Revolucionarni lijek za mršanje koji postiže rekordne rezultate na testiranjima

debljina
Ilustracija: Unsplash

Kao i drugi lijekovi za upravljanje tjelesnom težinom, aktivni sastojak Zepbounda, tirzepatid, sintetska je alternativa hormonima koji kontroliraju naš metabolizam i apetit

Bilo da je riječ o Wegovyju ili Ozempicu, lijekovi za mršavljenje su trenutno svuda i ne čini se da će se tako skoro zaustaviti, posebno nakon što je FDA odobrila Zepbound, sredstvo za upravljanje tjelesnom težinom koje bi moglo preuzeti vodstvo nad svojim konkurentima baziranim na semaglutidu, piše IFLScience, a prenosi N1 Hrvatska.

Zašto je Zepbound odobren?

Odobrenje dolazi nakon provedbe dvaju velikih kliničkih ispitivanja: jedno od njih uključivalo je odrasle osobe s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću koje pate od barem jednom zdravstvenog stanja povezanog s pretilošću, dok je drugo uključivalo osobe koje ne boluju od dijabetesa.

U oba slučaja, Zepbound se primjenjivao u kombinaciji s reduciranim unosom kalorija i povećanom tjelesnom aktivnošću.

Važno je napomenuti da ovo nisu čudotvorni lijekovi kako ih neki predstavljaju. Naprimjer, Zepbound je odobren samo za upotrebu kod osoba sa zdravstvenim stanjima povezanim s težinom, poput visokog krvnog pritiska ili holesterola ili dijabetesa tipa 2, uz promjene u prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

To ne znači da Zepbound nije pokazao efikasnost. Naprotiv, u oba ispitivanja, nakon 72 sedmice uzimanja lijeka u jednoj od tri doze, svi učesnici koji su ga primali i sudjelovali u promjenama prehrane i aktivnosti doživjeli su statistički značajan gubitak tjelesne težine.

U ispitivanju koje uključuje osobe bez dijabetesa (ali s barem jednim drugim stanjem povezanim s težinom), 28,7 posto svih učesnika koji su uzimali Zepbound izgubilo je do 25 posto svoje tjelesne težine, a oni na najvišoj dozi izgubili su prosječno 18 posto tjelesne težine, što je prilično impresivno.

Kako djeluje?

Kao i drugi lijekovi za upravljanje tjelesnom težinom, aktivni sastojak Zepbounda, tirzepatid, sintetska je alternativa hormonima koji kontroliraju naš metabolizam i apetit. Već se koristi u drugom odobrenom lijeku, Mounjaru, kako bi pomogao poboljšanju nivoa šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2, uz promjene u prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Dok semaglutid, aktivni sastojak u Ozempicu i Wegovyju, imitira samo jedan hormon – glukagonu sličan peptid-1 ili GLP-1 – tirzepatid imitira i GLP-1 i glukozno ovisni inzulinskiotropni polipeptid, skraćen na GIP.

Međutim, ta efikasnost može doći s određenim troškovima. Utvrđeno je da Zepbound ima neke prilično neugodne nuspojave, uključujući gastrointestinalne probleme poput proljeva i povraćanja te gubitak kose. Također dolazi s nizom upozorenja za osobe s postojećim medicinskim uvjetima, poput pankreatitisa, problema s žučnim mjehurom i akutne povrede bubrega.