Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Snimljen najrjeđi kit na svijetu

kit

Naučnici napokon u rukama imaju snimku jedne od najneuhvatljivih vrsta kitova na svijetu.

Snimka je snimljena u blizini Madagaskara, a morski biolozi za ovom snimkom tragaju otprilike 15-ak godina, jer ovo je najrjeđa vrsta kitova na svijetu.

Vrsta je postala poznata nakon što su istraživači analizirali komadiće DNK iz prošlih japanskih ekspedicija. Jedno se vrijeme vjerovalo kako su oni i izumrli te ih se često miješalo s Bryde kitovima, iako imaju potpuno drugačiji pigment i asimetričnu glavu.

“Tokom svih ovih godina, postojao je mali broj mogućih viđenja ovih kitova, ali ništa od toga nije bilo potvrđeno sa sigurnošću. Čini se kako se oni pojavljuju u udaljenim regijama te ih je teško pronaći u moru, jer su prilično mali”, otkrio je glavni istraživač Salvatore Cerchio.

Tačna populacija ove vrste se ne zna, a dužina tijela im se kreće do 12 metara. Vjeruje se da se hrane planktonima, a jedinke uglavnom žive izolirano, iako često međusobno komuniciraju. Prilikom izranjanja iz vode, omura kitovi nikad istovremeno ne pokazuju glavu i leđnu peraju, a rep im je uvijek u vodi.

Također, desna strana čeljusti im je bijele boje, a lijeva crne. Međutim, istraživači tvrde kako je vrlo neobično što su nađeni u ovom dijelu Indijskog oceana, jer bi zapravo trebali obitavati u zapadnom dijelu Tihog oceana.

Pogledajte snimku.

https://www.youtube.com/watch?v=Or6UgRInguk

kit