Život i zdravlje

Šta ako vas vaš partner uopšte seksualno ne privlači?

10/10/2018

Opustite se, vašoj vezi (vjerovatno) nije došao kraj, ali ipak ćemo pokušati odgovoriti na pitanje, koliko veza može biti uspješna u tom slučaju.

Nije neuobičajeno da se zaljubimo u nečiju osobnost ili osobu koja ima iste interese i ciljeve u životu poput nas, a opet s druge strane – uopšte nas seksualno ne privlači. Neki se nađu u situaciji da završe u vezi s tom osobom, pa pomisle kako će se privlačnost dogoditi s vremenom.

Zapitajte se osjećate li inače seksualnu privlačnost

Ako sa trenutnim partnerom ne osjećate to, jeste li uopšte ikada imali takve osjećaje? Ako je odgovor: ne, vjerovatno ste izgubili seksualnu želju upotpunosti. Moguće da se radi o zdravstvenom problemu, pa posjetite liječnika. Neki lijekovi poput kontracepcijskih pilula, antidepresiva, smanjuju libido, ali i zdravstveni problemi poput depresije, stresa i tjeskobe.

Priznajte si da nešto zamjerate partneru

Manjak želje za seksom ili seksualne privlačnosti može biti više psihološki nego fizički problem. Ako je veza na početku bila puna strasti i sve je splasnulo, moguće je da se radi o potisnutoj ljutnji. Potrebno je razgovarati s partnerom, promijeniti ono što možete, ali u svakom slučaju nikada ne zaboraviti na komunikaciju.

Možda vas još privlači bivši partner

Ovo se najčešće događa ako ste još uvijek u kontaktu s bivšima nakon što prekinete vezu. Onda nije niti čudno da ne možete osjetiti privlačnost prema nekome, ako su vaše misli zaokupljene bivšim. Ako ste zaokupljeni prethodnom vezom, nemoguće je krenuti naprijed. Potpuno prekinite kontakt s bivšima! Blokirajte broj, e-mailove, objave na društvenim mrežama, pa ćete s vremenom zaboraviti i dati priliku nekom drugom da vas privuče.

Ako se ni tada ne dogodi hemija, zapitajte se jeste li uopšte dobro izabrali. Mnogi koje neko povrijedi ili primjerice prevari, pronađu potpuno suprotnu osobu, jer se to čini – sigurnijim… No onda shvate da ih ta osoba uopšte ne privlači.

Recite partneru kako da vas napali

Možda je seksualna želja izostala jer vaš partner jednostavno ne zna šta vas pali. Razgovarajte i budite samopouzdani u onome što želite da vam partner radi kako biste dobili što više zadovoljstva. Obostrano je i nemojte očekivati da će vam neko čitati misli.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.