Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Studenti Stomatologije skrenuli pažnju na očuvanje oralnog zdravlja djece

stomatologija_istrazivanje_sarajevo_8
FOTO D. Begović / Fokus.ba

U Sarajevu je završen 2. po redu studentski kongres “Hrana ishrana zdavlje” ne kome je prezentirano ukupno 59 studentskih radova (47 oralnih i 12 poster prezentacija) koji su pozitivno ocijenjeni od Naučnog odbora.

Najveći broj radova bavi se temama iz oblasti Ishrana kroz životni ciklus, a zatim toksikologijom i sigurnosti hrane, dijetoterapijom, primarnom proizvodnjom i preradom hrane, te suvremenom dijagnostikom i analitikom hrane.

Organizatori su istakli zadovoljstvo velikim interesovanjem studenata na ovom kongresu.

– S ponosom možemo reći da su i ove godine naši studenti pokazali veliko interesovanje za učešće na kongresu, kao i visoki stepen stručnosti u obradi tema svojih radova. Posebno ističemo da teme prijavljenih studentskih radova nedvojbeno pokazuju da naša akademska zajednica uistinu prati sve suvremene trendove u oblasti hrane i ishrane, jasno prepoznaje izazove modernog doba u ovom domenu i evidentno obrazuje stručnjake koji su osposobljeni da kompetentno i vrlo profesionalno odgovaraju na te izazove, kazala je Doc.dr. Jasmina Đeđibegović, predsjednika Naučnog odbora.

I ove godine, zanimljiv rad na kongresu su predstavili studenti Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

Naime, pet studenata Stomatologije skrenulo je pažnju na bitnost prevencije oralnog zdravlja kod djece pa su tako predstavili rad pod nazivom “Promocija oralnog zdravlja kod djece u vrtićima JU Djeca Sarajeva”.

Moderator ovog projekta, Neira Pašić kazala nam je kako je projekat primarno bio vezan za djecu u vrtićima.

– Projekat je proveden preko ASSF Studentist, te je nastavak projekta od prošle akademske godine u kojem je učestvovalo 116 studenata, sa četvrte, pete i šeste godine Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

U sklopu projekta posjetili smo 20 vrtića na području Kantona Sarajevo sa ukupno 579 djece uzrasta od četiri do šest godina. U nekim vrtićima održali smo i roditeljske sastanke.

FOTO D. Begović / Fokus.ba

 

Apsolventica stomatološkog fakulteta ističe da rezultati provedenih anketa nisu baš na zavidnom nivou kada se govori o pranju i očuvanju zuba.

– Iz anketa smo saznali da oko 50% ispitanika pere zuba dva puta dnevno, te da uz četkicu koristi i pastu za zube. Dok većina ostalih ispitanika peru zube jednom dnevno, samo rijetki peru zube tri ili više puta. Prosječno vrijeme pranja zuba svih ispitanika je između jedne i dvije minute. Pozitivna stvar je vrsta hrane koju jedu ispitanici, tačnije to je u 100% dobivenih odgovora kombinacija ugljenih hidrata, proteina i masti. Međutim i pored toga, mišljenja smo da ovakvi pokazatelji nisu na zadovoljavaućem nivou jer za očuvanje oralnog zdravlja kod djece, potrebno je više brige voditi o pranju zuba kao i načinu ishrane.

 

– Projekat je napravljen s ciljem da kroz preventivni program izvršimo promociju oralnog zdravlja kao i da utvrdimo metode za njegovo očuvanje tj. dobra oralna higijena i pravilan način ishrane kod djece. Pored toga, željeli smo djecu upoznati sa strukom stomatologa i osloboditi ih dentalnog straha, pokazati pravilnu tehniku četkanja zuba i objasniti da ih pri četkanju trebaju roditelji kontrolisati, upoznati djecu koje su to namirnice zdrave, a koje nisu, te probati kroz igru zadobiti njihovo povjerenje.

Studenti Stomatologiije su obavili i sastanke sa roditeljima te su na ovom kongresu skrenuli pažnju na koji način upravo roditelji igraju bitnu ulogu kod očuvanja oralnog zdravlja svoje djece.

– Na roditeljskim sastancima smo željeli roditelje upoznati s tim kada je pravo vrijeme za prvi posjet stomatologu, podstaknuti ih da više kontrolišu održavanje oralne higijene kod svoje djece, kao i hrane koju djeca konzumiraju, te dati im neke osnovne informacije o oralnom zdravlju kod djece. Pored djece i roditelja neophodno je edukovati i odgajatelje u vrtićima. Roditelji moraju biti svjesni da djeca ne peru sama sebi zube dok ne znaju držati pribor za jelo u ruci, vezati pertle i slično, nego uz stalnu kontrolu i pomoć roditelja. Roditelji bi trebali da se oslobode straha od smotatologa i da češće vode djecu stomatologu te mislimo da moraju više da se edukuju oko načina ishrane.

Na kraju, istakli su i nekoliko bitnih savjeta koje bi roditelji ali i sama djeca trebala znati.

– Zube treba prati minimalno dva puta dnevno po dvije minute. Četkicu je potrebno promjeniti svaka tri mjeseca, te nakon svake prehlade. Zubni konac i interdentalne četkice su neophodne za održavanje oralne higijene i čišćenje svih zubnih površina. Prosječan broj obroka u jednom danu trebao bi biti pet, tj. tri glavna obroka i dva međuobroka. Hrana treba da je kombinirana, čvrsta, te da je sa manjim udjelom šećera. Ispravnije je sa stanovišta stomtologije pojesti odmah cijelu čokoladu, nego kockicu po kockicu – poručili su studenti Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

Za ovaj izuzetno koristan i poučan rad, studenti Stomatologije su dobili pozitivne kritike od Naučnog odbora ali i ostalih učesnika kongresa, obzirom da je riječ o radu koji bi mogao poslužiti kao temelj, odnosno vodič ka ozbiljnijem preventivnom djelovanju za očuvanje oralnog zdravlja kod djece.

Ovaj studentski rad sproveli su: Neira Pašić, Irma Zulić, Melis Aščić, Šejla Čaušević i Amila Burović.