Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svatovi u suknjicama: Škotsko vjenčanje u Novom Sadu (FOTO)

novi sad vjencanje skoti kilt

Darren Harvey profesor prava na Univerzitetu Edinburgu od danas postaje i novosadski zet. Sa sobom je danas, uz brata, kuma i prijatelje doneo duh škotske u najveći vojvođanski grad, jer je odlučio da na “ludi kamen“ stane obučen u škotsku tradicionalnu nošnju, kako to nalaže tradicija.

Ovaj nesvakidašnji prozor privukao je pažnju prolaznika, javlja Anadolu Agency (AA).

Ana Koprivica, uskoro, Harvey, i Darren Harvey su se upoznali u Nemačkoj na Univerzitetu u Sarbrikenu, na postdiplomskim studijama iz prava. Ana je iz Novog Sada, ali poslednjih par godina živi i radu u Luksemburgu, gde završava doktorske studije.

“Od 2013. godine dolazio sam u Novi Sad više puta sa svojom verenicom. Prošle godine došao sam i sa roditeljima i kod sata na Petrovaradinskoj tvrđavi zaprosio sam Anu“, kaže mladoženja za AA.

On je dodao da nije slučajno pao izbor na Novi Sad, jer osim buduće supruge koja je iz ovog grada, voli ovaj grad, a zavoleo je ljude, hranu, ali i klimu jer, kako kaže, dolazi iz hladne zemlje.

Predaje pravo Evropske unije na Univerzitetu u Edinburgu, ali se drži tradicije pogotovo kada je u pitanju odluka o stupanju u brak sa izabranicom svog srca.

Držeći se škotske tradicije, mladu danas nije bilo moguće videti, jer će susret zbiti ispred matičara.

“Iako se venčavamo u Novom Sadu u Škotskoj je tradicija da mladoženja i familija nosi tradicionalnu nošnju, zbog toga sam odlučio da i ja budem u škotskoj uniformi. Svadba će biti miks srpskih i škotskih običaja. Biće škotski ples, biće zdravice u tradicionalnom škostkom duhu. Ali hrana će biti ovdašnja“; navodi Darren.

Iako se mladenci sporazumevaju na engleskom, Darren je počeo da uči srpski jezik.

“Važno mi je da govorim srpski, kako zbog zaručnice tako i zbog njenih roditelja. Nije lak jezik, ali se zaista trudim“, navodi mladoženja koji je bio obučen u kiltu.

Kao mladi nomadi modernog doba, nakon venčanja, nameravaju da žive na relaciji Luksemburg-Edinburg-Novi Sad.

Darren kaže da je za njih Evropa ne destinacija, već kuća.