Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savjet nutricionista

Treba li na spavanje ići gladan?

spavanje unsplash (1)

Ako ipak večerate neposredno prije odlaska na spavanje, najbolje bi bilo da odaberete hranu sa niskim nivoom šećera i ugljikohidrata

Jedan od najpoznatijih mitova o mršavljenju jeste da treba da idete gladni na spavanje. Nutricionisti su pokušali dati odgovor na pitanje smijete li jesti neposredno prije spavanja, kao i koju hranu svakako treba izbjegavati prije spavanja, ako želite smršati, piše Prvo zdravlje.

Dok spavate, organizam obavlja niz radnji: obnavlja i umnožava svoje ćelije, vari hranu i radi niz drugih bioloških stvari neophodnih za život. Svi ti procesi u tijelu traže energiju, koje organizam uzima iz hrane unesene tokom tog dana i noći.

Ako ste prije sna unijeli hranu bogatu praznim kalorijama poput table čokolade ili kutije sladoleda, nivo krvnog šećera će vrlo brzo porasti, a dobijena energija će se automatski u tijelu pretvoriti u masne naslage.

Zbog mirnog sna bolje je da nekoliko sati prije odlaska u krevet ne jedete nikakvu hranu, kako vas probava ne bi držala budnima.

Ako ipak večerate neposredno prije odlaska na spavanje, najbolje bi bilo da odaberete hranu sa niskim nivoom šećera i ugljikohidrata.

Za miran san je bolje da jedete proteine i masti od kojih se sastoje sve ćelije u tijelu – dozvoljeno je organski uzgojeno meso, jaja, voće poput avokada, ali i maslac. Jedite cijelu i neprocesuiranu hranu koja polako sagorijeva i otpušta hranjive stvari.