Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radionica u Travniku

U FBiH počinje vakcinacija protiv HPV-a: Najbolji način borbe protiv raka grlića maternice

hpv vakcina
Foto: Duško Pucar/ Fena

Dr. Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH upozorio je kako godišnje u FBiH oko 60 žena umre od karcinoma cerviksa

Prevencija HPV virusa jedan je od najboljih načina borbe protiv raka grlića maternice, istaknuto je u četvrtak u Travniku na edukativnoj radionici povodom početka programa vakcinacije protiv HPV-a u Federaciji BiH.

Cilj je radionice upoznati struku i razmijeniti informacije oko novih saznanja medicine na ovom području, kazao je dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

hpv vakcina
Foto: Duško Pucar/ Fena

“Cilj kampanje koju vodimo je uvođenje HPV vakcina na čitavom području FBiH. Razgovor s našim kolegama je prvi korak, gdje prije svega želimo razmijeniti sva iskustva prijašnjeg programa, ali također i saznanja koja imamo i koja će biti korištena u samoj implementaciji HPV vakcina. Važno je reći da je HPV cjepivo sigurno, provjereno, da BiH ulazi u krug više od 125 zemalja koji je primjenjuju”, istaknuo je Čerkez.

Dr. Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, upozorio je pak kako godišnje u FBiH oko 60 žena umre od karcinoma cerviksa.

“To nije zanemariv broj za FBiH. Da ne govorimo koliki su samo troškovi vezani za čitav proces liječenja, koliko to opterećuje osobu kao pojedinca ali i porodicu, kao i čitav zdravstveni sistem. Mi smo lani započeli s prvim vakcinacijama, sada nastavljamo dalje zahvaljujući prije svega spremnosti Vlade FBiH da osigura određena sredstva i ukoliko ljudi prihvate ovu vakcinu kao jedan važan oblik prevencije, vjerujemo da ćemo kroz dugo razdoblje ostvariti veliku dobit”, dodao je Skočibušić.