Život i zdravlje

Institut Paul Erlih

U Njemačkoj odobrena prva klinička studija moguće vakcine protiv korone

23/04/2020

Kompanija BionTech sa sjedištem u Majncu dobila je odobrenje za testiranje svog aktivnog sastojka, objavio je Institut Paul Erlih (PEI)

Institut Paul Erlih odobrio je prvu kliničku studiju za testiranje vakcine protiv novog koronavirusa u Njemačkoj. Test se izvodi na jednom dobrovoljnom kandidatu.

Kompanija BionTech sa sjedištem u Majncu dobila je odobrenje za testiranje svog aktivnog sastojka, objavio je Institut Paul Erlih (PEI). Prema BionTech-u, moguća vakcina će biti testirana na oko 200 zdravih dobrovoljaca. Na razvoju vakcine, mali njemački BionTech sarađuje sa farmaceutskim gigantom iz Njujorka, Pfizerom. BionTech inače uglavnom radi na razvoju imunoterapije protiv raka, piše Deutsche Welle.

– Testiranje kandidata za vakcinu na ljudima predstavlja važnu prekretnicu na putu ka bezbjednim i efikasnim vakcinama protiv COVID-19 za stanovništvo u Njemačkoj i šire – saopćio je PEI. Odobrenje je, kako se navodi, rezultat pažljive procjene potencijalne koristi i rizika kandidata za vakcinu.

U kliničkoj studiji u fazama I/II trebalo bi, između ostalog, temeljno da se ispita tolerancija i bezbjednost kandidata za vakcinu. Aktivni sastojak koji je razvio BionTech pripada grupi vakcina zasnovanih na genima. Takve vakcine sadrže genetske informacije o patogenu, a od njih se u tijelu stvaraju proteini, protiv kojih onda imuni sistem stvara antitijela.

Kada se može očekivati vakcina?

Udruženje farmaceutskih proizvođača, čiji se rad od izbijanja epidemije COVID-19 zasniva na istraživanjima, saopćilo je da je započeto najmanje 80 projekata s ciljem pronalaska vakcine, a četiri aktivna sastojka već su testirana u kliničkim studijama u Kini i Sjedinjenim Državama.

Prema riječima predsjednika Instituta Paula Erliah Klausa Čičuteka ove godine se u Njemačkoj očekuju ukupno četiri kliničke studije sa kandidatima za vakcinu. Čičutek ipak ne vjeruje da će prva vakcina za opću upotrebu biti dostupna još ove godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.