brazilskog porijekla

Volonter umro tokom testiranja Oksfordske vakcine protiv koronavirusa

vakcina

Federalni univerzitet u Sao Paulu, koji pomaže u koordinisanju treće faze kliničkih testiranja u Brazilu je takođe potvrdio smrt volontera te da je bio brazilski državljanin

Brazilska zdravstvena regulatorna agencija (ANVISA) je javila u srijedu da je volonter brazilskog porijekla, koji učestvuje u Oksfordskim kliničkim testovima vakcine protiv korona virusa, preminuo tokom testiranja, javlja Reuters.

Navedeni volonter je učestvovao u trećoj fazi testiranja vakcine protiv korona virusa, koju sprovodi Univerzitet u Oksfordu u saradnji sa farmaceutskom kompanijom AstraZenca, a brazilska agencija je navela da su vijest o smrti dobili putem izvještaja o istrazi o njegovoj smrti.

Federalni univerzitet u Sao Paulu, koji pomaže u koordinisanju treće faze kliničkih testiranja u Brazilu je takođe potvrdio smrt volontera te da je bio brazilski državljanin.

Ranije je AstraZenca djelimično zaustavila testiranje svoje vakcine zbog mogućih negativnih reakcija jednog od volontera u Velikoj Britaniji.

Vakcina koju razvija ova kompanija koristi adenovirus koji nosi gen za jedan od proteina u SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19. Adenovirus je dizajniran da potakne imuni sistem da prouzrokuje zaštitni odgovor protiv bolesti. Ovaj tip vakcine nije ranije korištena u odobrenim cjepivima, ali je testirana u eksperimentalnim cjepivima protiv drugih virusa, uključujući virus Ebole.