Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vrhunski srbijanski stručnjak radiofrekfentne hirurgije od sada u Mostaru

dr. Igor Jeremic

Oni koji žele odstraniti madeže ili bradavice bez rezanja, šivanja i ožiljaka od sada će to moći učiniti u Poliklinici Vitalis u Mostaru, a zahvate će obavljati vrhunski stručnjak radiofrekventne hirurgije dr. Igor Jeremić iz Srbije.

Dr. Jeremić danas do 16 sati u Poliklinici Vitalis obavlja besplatne preglede i konsultacije, a zahvate obavlja po promotivnim cijenama, dok će ubuduće u ovu mostarsku Polikliniku dolaziti jedanput mjesečno.

Specijalist je ginekologije, dermatokirurgije i dermatoestetike. Licencirani je edukator radiotalasne kirurgije za cijelu Evropu i član je stručnog tima liječnika u New Yorku, a radiofrekventnom medicinom bavi se zadnjih deset godina.

Inače, radiofrekventna medicina se služi specijalnim sondama koje mogu proizvoditi valove određene frekvencije i tako se mogu uklanjati kožne promjene kao što su madeži, keratoze ili bradavice bez rezanja, šivanja i ožiljka.

– Radiofrekventnom medicinom bavim se zadnjih deset godina, a riječ je o jednoj veoma pouzdanoj i može se kazati najboljoj dijagnostičko-terapijskoj metodi koja se može primjenjivati u ambulantoj praksi – kazao je u intervjuu za Fenu dr. Jeremić.

Istaknuo je kako je za pacijenta danas jako bitno da zahvat bude urađen nekom novom metodom i da to bude dijagnostički i terapijski sigurno, a radiotalasna kirurgija je, kako je kazao, nešto što to nudi.

– Danas je jako bitno da nađete metodu koja će tkivo na kojem djelujete imati namjanje moguće oštećenje. Jer, samim tim tkivo brže zarasta, nema ožiljaka i infekcija, što je jako bitno za pacijenta. Upravo je ova metoda prisutna da se benigne promjene na koži uklanjaju vrlo jednostavno i to u roku od 10 do 15 sekundi. Jako brzo zarasta, nema krvi, nema šivanja i ono što je najbitnije nema infekcija i kasnijih ožiljaka. Fantastičan je estetski rezultat ujedno i terapijski, naravno – kazao je dr. Jerermić, koji je do sada obavio više od stotinu hiljada intervencija zbog promjena na koži.

Na upit kakv je postupak kada je u pitanju maligna promjena na koži, dr. Jeremić je kazao kako mu njegovo dugogodišnje iskustvo apsolutno daje za pravo da istog trenutka odluči i zna o kakvoj se promjeni radi.

– Preko 99 posto promjena koje imamo na koži su bezazlene promjene, a od toga ih je barem 75 posto virusnog porijekla. Posljedice mogu biti od pretjeranog izlaganja suncu ili nekih genetskih nasljednjih problema kože tako da više imate promjene na koži koje podsjećaju na madeže i koje izgledaju “strašno”, ali one su apsolutno bezazlene i indikovane za ovakav način uklanjanja – kazao je.

Govoreći o madežima i bradavicama i iskustvu s pacijentima u svom radu, dr. Jeremić nerijetko ističe kako su izrasline na tijelu još uvijek za mnoge tabu tema, iako u praksi za njih vlada veliki interes.

– U narodu postoji veliki strah i danas je tabu tema uklanjanje madeža. Često me pacijenti pitaju je li bolje da ništa ne diraju jer što ako je nešto opasno pa im kažem da, ako je nešto opasno, a vi to ne dirate, to nikada neće preći u dobro. Ukoliko imate maligni melanom, odnosno maligni tumor na koži, on vremenom neće prijeći u benigni nego će postati maligniji i odnijeti vam život – kazao je dr. Jeremić.

Pojasnio je da ako dođete kod liječnika koji poznaje patologiju kože i koji dobro zna kako izgledaju tumori kože te ako procijeni da je to opasan madež, on će vas naravno poslati na hirurško uklanjanje.

– Ukoliko se radi o bezazlenoj promjeni, ona se uklanja radiotalasnom tehnikom i vi ste onda otklonili svaku moguću kasniju sumnju i mogućnost da ta promjena vremenom na neki način pređe u nešto opasno – kazao je.

Govoreći o svom dolasku u Mostar, kazao je kako je ovdje prvi put i to uz pomoć svojih prijatelja, bivših pacijenata te “zahvaljujući dr. Goranu Đuzelu i njegovom zanimanju i razumijevanju prema novim tehnologijama” tako da ću ovdje u Poliklinici Vitalis jedanput mjesečno obavljati dermatokirurške, ali i ginekološke intervencije.

Kada su u pitanju ginekološke intervencije, dr. Jeremić ističe kako se bavi isključivo patologijom grlića maternice te HP infekcijama, koje se danas smatraju epidemijom modernog doba, prvenstveno kod mlađe populacije te da je uklanjanje radiotalasnom metodom, kojom se on koristi, apsolutni hit u svijetu.

Kada su u pitanju cijene navedenih zahvata, dr. Jeremić je kazao kako se o cijenama može informirati u Poliklinici Vitalis te da će one biti aposlutno pristupačne, odnosno, oko 70 posto niže nego da se radi hirurškim putem.