Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ilidža

Žene okupljene zajedno kako bi pričale o važnosti samopregleda dojki

ilidza_zdravlje

Među učesnicama bilo je i onih koje se već suočavaju sa ovim izazovima, koje su prošle niz operacija i koje su isplivale kao pobjednice i rado su podijelile svoja iskustva

Prava pozitivna priča dešavala se na Ilidži u okviru implementacije projekta “Važnost i tehnike samopregleda dojki” koji realizuje Udruženje “Zdravi tim” i Zdravi portal uz pokroviteljstvo Općine Ilidža.

Bila je ovo prilika za mlade djevojke i žene da se zajedno na jednom mjestu dodatno educiraju i govore o tehnikama samopregleda dojki i važnosti u cilju prevencije karcinoma dojke i njegovom ranom otkrivanju.

Samopregled dojke može biti najvažniji korak u ranom otkrivanju neke od nepravilnosti i promjene na dojci, a o načinu izvođenja tehnika samopregleda govorila je dr. Melita Adilović, članica Udruženja “Zdravi tim” i ekipe Zdravog portala.

Među učesnicama bilo je i onih koje se već suočavaju sa ovim izazovima, koje su prošle niz operacija i koje su isplivale kao pobjednice i rado su podijelile svoja iskustva.

“Ime mi je Anida, rođena sam 1994. godine. U 21.godini su mi otkrili karcinom dojke. Radeći samopregled uočila sam neke nepravilnosti za koje se poslije ispostavilo da imam tu bolest.” – navela je mlada, hrabra Anida Skenderagić koja je poručila svima da paze na sebe i svoje zdravlje i da se nikada ne treba odustati.

Predstavnica Welede je Anidi uručila prigodan poklon koji se sastojao od kozmetičkih preparata namijenjen za onkološke pacijente. Pored Anide i ostale učesnice, koje su sjedile na sretnim stolicama, dobilie su također torbice sa Weleda poklonima. Osim njih u vrećicama Zdravog portala sve prisutne učesnice dobile su essence poklone i mnoštvo drugih poklona koje su za njih pripremili prijatelji projekta.

” Ja sam Enisa. Dali su mi prognozu da ću živjeti 5 mjeseci. Evo, prošlo je 5 godina i ja sam sa vama i pričam o tome. Zapamtite da bolest zaista nije kraj!” – navela je Enisa Zulović, autorica knjiga “Bolest nije kraj” i “Novi početak” i dodala kako je osnovano Udruženje i web stranica “Bolest nije kraj” i pozvala prisutne da zajednički jedni drugima daju podršku.

Nakon predavanja, uslijedila su brojna pitanja učesnica i zaključak radionice je bio jednoglasan – ovakvih radionica treba mnogo više.

Za realizaciju radionica zaslužni su i prijatelji projekta koji su na svoj način dali veliku podršku i obezbjedili prigodne poklone dobrodošlice za sve učesnice.

“Zahvaljujemo se našim divnim prijateljima Ella, Milkos, PharmaMaac, Orthomol, Weleda, Black ‘n’ Easy, essence, Ad Plus, Diners Club, Wellness by Oriflame Inela Buha Kadrić, Sparkasse i Partnerstvo za zdravlje koji su zaista prepoznali značaj ovakve radionice, te svim prisutnim učesnicama pripremile poklone” – istakla je Fatima Nikšić, marketing menadžerica Zdravog portala i Udruženja “Zdravi tim”.

Za ove potrebe izrađen je i poseban edukativni letak sa osnovnim koracima pravilnog samopregleda dojki.

Projekat je prepoznala i finansijski podržala Općina Ilidža – Služba za obrazovanje, kulturu, sport i mlade.