Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jedan od šestorice huligana iz Splita završio na psihijatriji u Beogradu

huligani – beograd1

Jedan od šestorice Splićana koji su zadržani u istražnom zatvoru u Beogradu ide psihijatru jer su ga smjestili u ćeliju s dvostrukim ubicom Markom Nikolićem (43), piše Slobodna Dalmacija.

Nikolić je uoči Nove godine razbio zahodsko ogledalo, komadom stakla napao cimere iz ćelije, jednog izbo nanijevši mu teške povrede, nakon čega je sebi prerezao vrat.

Nikolić je podlegao povredama dan poslije, cimer iz ćelije kojeg je ranio hitno je operisan i zadržan u bolnici, dok je Splićanin, koji je od sredine decembra prošle godine dijelio ćeliju s njima, doživio šok zbog kojeg je upućen na tretmane specijalistu.

Marko Nikolić, s kojim su smjestili Splićanina, u julu prošle godine ugušio je svojega četverogodišnjeg sina, bacio ga mrtvog pred suprugu od koje se razvodio, nakon čega ju je ubio s 50 uboda nožem i teško povrijedio troje socijalnih radnika.

Psihijatrijski tretman nad Splićaninom traje od stravičnog događaja 30. decembra prošle godine, piše Slobodna Dalmacija.

Prema službenim informacijama, koje su bile dostupne neposredno nakon njihovog hapšenja sredinom decembra, u Okružnom zatvoru u Beogradu – popularno zvanom Centralni zatvor – šestorici Splićana pružena je sva potrebna medicinska skrb i nijedan od njih nije bio ugrožen.

Posebno teško stanje

Damir Tovarović (38), Jakov Podrug (24), Hrvoje Baković (32), Ante Firić (27), Stjepan Mihovilović (31) i Ivan Mišković (19) bili su razdvojeni, što je uobičajeni postupak kada se smještaju osumnjičenici za isto krivično djelo.

Standardna metoda tokom boravka u pritvoru jest smještanje u ćeliju sa što gorim profilom zločinaca kako bi se stvorio osjećaj straha i želja za bijegom od okruženja na bilo koji način, pa makar i saradnjom s vlastima. Kako do sada nijedan od njih nije podlegao pritisku, više javno tužiteljstvo pokušava na drugi način te nudi nagodbu prema kojoj bi priznali krivicu, dobili šest mjeseci zatvora i trogodišnji izgon iz Srbije.

Ako ne prihvate, rečeno im je, bit će u istražnom zatvoru do početka suđenja i proglašenja presude, što je najmanje godinu i po dana. Naime, bez obzira što protiv njih nema pravih dokaza, krivični postupak ima svoj tok i trajanje, koje će u svakom slučaju biti puno duže od ponuđene kazne, piše Slobodna Dalmacija.

Nedostatak dokaza

Beogradsko tužiteljstvo nikada ne bi ponudilo najnižu moguću kaznu da ima ikakve dokaze, a nedostatak istih očit je i iz činjenice da su odustali od inkriminacije za udruživanje s namjerom izazivanja nereda i nestabilnosti u državi te nanošenja teških tjelesnih povreda.

Niko od službenih hrvatskih institucija nije se oglasio ni kontaktirao uhapšene Splićane, od kojih samo dvojica otprije imaju policijski dosje.