Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

cirkus oko selektora

Spala knjiga na dva rizična slova: Barbarez ili Petev, odlučit će Zeljković

Postavlja se pitanje, zašto bi Zeljković, koji uskoro dolazi na čelo Saveza, dozvolio da mu recimo Begić i njegova ekipa sastavljaju tim s kojim će raditi u naredne četiri godine

Piše: E. Borovina

Sergej Barbarez ili Bugarin Ivaylo Petev bit će novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, informacija je koja se pojavila danas u medijima.

Navodno su Emir Spahić i Zvjezdan Misimović, bivši reprezentativci BiH i članovi Stručne komisije NSBiH za izbor selektora, proteklih dana obavili su razgovore s petoricom kandidata (uz pomenuti dvojac i sa Sergejom Jakirovićem, Husrefom Musemićem, te Amarom Osimom), te skratili listu na dva, pa će članovima Izvršnog odbora NS BiH na sjednici u utorak ponuditi dva imena. Miljenika navijača bez trenerskog iskustva Barbareza i bivšeg trenera Dinama (jedini koji nije osvoji trofej u Maksimiru u zadnjih 15 godina) Bugarina Peteva.

Barbarez nema trenerskog iskustva, no ima podršku javnosti. Navodno je prilikom razgovora sa Misimovićem i Spahićem ponudio iskusne trenere za saradnike u stručnom štabu. Barbarez bi dobro došao čelnicima NSBiH prije svega Elvedinu Begiću, da se malo javnost umiri. Jer, razbjesnili su javnost, kada su prije nešto više od dva mjeseca donijeli skandalozne odluke na Generalnoj skupštini NSBiH, kada su podijelili Savez na tri vjersko-nacionalne komponente, od kojih svaka ima mogućnost potpune blokade Saveza prilikom donošenja odluka na Izvršnom odboru. Pri tome, napravili su tijelo u koje su “uhljebili” Begića u narednih osam godina u Savez, a pri tome eliminisali legendarnog Ivicu Osim.

S druge strane, Petev je imao razgovor sa stručnom komisijom ali mu, navodno, prema mišljenju pojedinih članova Izvršnog odbora N/FS BiH, ne idu u prilog rezultati tokom trenerske karijere (kao da Barbarezu idu?!).

Ono što bi moglo biti pogubno za uspjeh reprezentacije u naredne četiri godine, ako se ostvari ono o čemu se šuka, jeste da bi Barbarez ili Petev mogli dobiti četvorogodišni ugovor! Praktično, bez obzira na rezultate reprezentacije, ne bi mogli biti smjenjeni do kraja ugovora sve dok imaju podršku jedne vjersko-nacionalne skupine u Izvršnom odboru. Uproštenim riječnikom, dovoljno je da izaberu nacionalnu stranu kojoj će ispunjavati želje u Izvršnom odboru, i ne trebaju brinuti da će raditi četiri godine bez obzira na rezultate.

Jer, upravo je to omogućeno skandaloznim odlukama na Skupštini Saveza, koje su Begić i kompanija skrivali više od dva mjeseca od očiju javnosti. Sada smo došli u situaciju da biramo između početnika i trenera upitnih mogućnosti, koji je prilična nepoznanica. I da se jednom od takva dva kandidata da najpopularniji sportski kolektiv u zemlji u ruke na čak četiri godine.

Navodno ljudi okupljeni oko člana IO N/FS BiH Vice Zeljkovića, budućeg predsjednika Saveza favorizuju Peteva, pa nije isključeno da u utorak ne bude odluke o izboru nasljednika Dušana Bajevića na ”užarenoj” klupi Zmajeva.

Iako bi Barbareza možda većina članova IO, selektor ne može biti izabran ako to Zeljković i preostala četiri člana iz FSRS u Izvršnom odboru ne žele. Naravno, selektor neće biti izabran i ako četiri “županijska” predstavnika u IO odbiju da glasaju. Također, postavlja se pitanje, zašto bi Zeljković, koji uskoro dolazi na čelo Saveza, dozvolio da mu recimo Begić i njegova ekipa sastavljaju tim s kojim će raditi u naredne četiri godine.

Jer, Begić se nije proslavio sa svojim selektorskim rješenjima. Izgubili smo svaki kvalifikacijski ciklus sa selektorima koje je aktuelni predsjednik Saveza birao u svom mandatu. Za osam godina koliko je Begić proveo na poziciji prvog čovjeka Saveza, samo je Safet Sušić napravio rezultat, ali njega Begić nije doveo, njega je Begić otjerao.

Bilo kako bilo, cirkus kakvom sada svjedočimo, nije ništa novo. U tom cirkus, sporti fudbal su najmanje bitni.