Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Je li laptop bolje ugasiti ili “uspavati”?

61MW8QNvLOL._SL1462_

Korisnici često računare stavljaju u standby režim rada. Kad su prijenosni računari u pitanju, velika većina ih samo jednostavno zatvori, računajući s tim da će OS napraviti ono što je najpametnije – i sačuvati podatke. Što tačno radi taj “Sleep mode” i koja je tačno razlika između njega i hibernacije, poznate s Windows sistema?

Odgovore na ta pitanja pruža Andy Betts sa stranice MakeUseOf. Standby režim rada je vrlo koristan – pored toga što ne troši mnogo električne energije, korisnici mogu računati na to da će im se podaci vratiti na zaslon onaj tren kada odluče vratiti računalo ‘u život’.

Na različitim sistemima se taj režim rada naziva različito, pa je na Linux distribucijama poznat obično kao “Suspend”. U takvom režimu, računar struju osigurava samo radnoj memoriji, a sve ostalo – diskovi, vezane jedinice, i sl. ostaju bez napajanja. Budući da je RAM napravljen samo za privremeno smještanje podataka, korisnici moraju računati s time da će izgubiti podatke u slučaju da dođe do pada napona ili nestanka struje.

670px-Use-Shutdown,-Sleep,-Hibernate-Modes-for-Your-Laptop-Step-1Bullet3

Upravo tu leži razlika između standby režima rada i tzv. hibernacije, dostupne na Windows i Linux platformama. Hibernacija ide korak dalje – pa bez napajanja ostaju i RAM moduli, no prije nego se to dogodi, sadržaj na njima se sprema na tvrdi disk (trajnu memoriju) pa korisnici ne mogu lako izgubiti podatke. Hibernacija je po učinku jednaka potpunom gašenju računara. Po njegovom paljenju podaci se s diska učitavaju u radnu memoriju i vraćaju korisnika na ono gdje je stao – čak i ako je ranije nestajalo struje.

Korisnici Mac računara trebaju napraviti korak više, jer opcija za hibernaciju nije potpuno dostupna (iako postoje aplikacije za takvo što). Na OS X računalima tako postoji značajka Safe Sleep, koja se aktivira automatikom kada prijenosnik ostaje bez baterije u standby režimu rada, ili kada korisnik duže vremena ne koristi računar.

Što u konačnici koristiti? Pa, većini korisnika je standby više nego prihvatljiv – posebno ako su već spremili ono na čem rade te jednostavno žele brzo aktivirati računalo naknadno. Betts navodi da su današnja računala u skladu s energetskim standardima, koji definiraju maksimalnu potrošnju uređaja u različitim režimima rada. Kao primjer spominje Dell Inspiron 15 model s i3 procesorom, koji u “sleep” režimu rada koristi svega 0,5W. Za duže pauze od računara, hibernacija je preporučljiv korak.