Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba saznaje

Autoceste FBiH moraju platiti 11 miliona KM iako nema radova na dionici Vranduk-Ponirak?!

Foto: Autoceste FBiH

Novi finansijski udarac za Federaciju BiH: Odluku je donio Odbor za rješavanje sporova (DAB)

Iako su radovi na dionici Vranduk – Ponirak nadomak Zenice privremeno obustavljeni, i to još od 22. avgusta, federalno javno preduzeće Autoceste će izvođaču radova za ovaj period morati isplatiti milione KM, saznaje Fokus.ba.

Naš portal došao je u posjed odluke Odbora za rješavanje sporova (Disputes Adjucation Board – DAB) koji je tako odlučio. DAB su, prema međunarodnim pravilima cestogradnje, formirali ugovorne strane, a sastoji se od nekoliko kvalificiranih i objektivnih članova koji treba da riješava pitanja sporova.

Azvirt pokrenuo spor

U ovom slučaju spor protiv Autocesta FBiH krajem oktobra je pokrenula azerbejdžanska kompanija Azvirt, koja je glavni izvođač radova na ovoj dionici, budući da se smatra oštećenom, jer su Autoceste blokirale izvođenje radova na dionici od 5,5 kilometara.

Prema odluci DAB-a koji predstavlja “mini-arbitražu“ nalaže se Autocestama isplata troškova koje je tražio Azvirt, a prema nezvaničnim informacijama narasli su na oko 11 miliona KM. U odluci kojom odobrava tzv. privremene ili konzervatorske mjere DAB ističe da Autoceste ne mogu obustaviti plaćanja izvođaču koja ih slijeduju po ugovoru

Faksimil odluke

-DAB uvažava ozbiljnost privremenog suspendiranja ugovornih prerogativa poslodavca konzervativnim mjerama, jer se o tome treba razmišljati samo u izuzetnim situacijama. Poslodavcu (Autocestama) je zabranjeno da se poziva na garanciju za dobro izvršenje radova za iznose za koje poslodavac smatra da s pravom dospijevaju sve dok DAB ne donese odluku – navodi se, između ostalog, u ovoj odluci koja je nedavno donesena.

Faksimil odluke

Podsjetimo, Fokus je još lani prvi objavio istraživački tekst o kriminalu na ovoj dionici, odnosno o falsificiranju dokumentacije i drugih manipulacija, čim je došlo do svjesnog napumpavanja cijena, tj. troškova ukupnih aktivnosti na poddionici, a sve kako bi za pojedine došlo do višemilionske koristi.

Istraga o kriminalu

Nakon našeg teksta pokrenuta je istraga u Tužilaštvu HNK koja je, kako saznajemo, u proteklom period intenzivirana, Prikupljena je brojna dokumentacija i saslušano je niz aktera ove afere.

Još s početkom ove godine na površinu je isplivala informacija da je potrošen gotovo cjelokupni ugovoreni iznos za ovu dionicu i to 76,5 miliona eura, iako je do danas urađeno nešto više od 50 posto radova. Inače, ova dionica je prema ugovoru trebala biti završena u augustu 2021. godine!

Iz Autocesta FBiH su prije četiri mjeseca saopćili da radove na ovoj dionici obustavljaju “zbog ukazane potrebe za usklađivanjem projektne dokumentacije i dodatnom analizom troškova izgradnje dionice autoceste Vranduk – Ponirak, posebno u dijelu koji se odnosi na odstupanja od ugovorenih radova”.

Odnosno, kako su istaknuli, “uvidom u izvođačev program radova, te činjenicu da se radovi ne izvode na više od 50% ugovorene trase bilo je neophodno izbjeći nepotrebno velike troškove zastoja i privremeno obustaviti radove”.