Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

član predsjedništva bih

Bećirović od Kajganića traži informaciju šta je poduzeo protiv zvaničnika RS-a zbog državne imovine

Oliver Varhelyi održao konferenciju za medije nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH
28.11.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Clan Predsjednistva Bih Denis Becirovic odrzao je konfereniju za medije nakon sastanka s povjerenikom za prosirenje Europske unije Oliverom Varhelyijem. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U saopćenju se navodi da konačnim i obavezujućim odlukama Ustavnog suda BiH u svim navedenim slučajevima, svi sporni zakoni su stavljeni van pravne snage i prestali su važiti narednog dana od dana objavljivanja svake konkretne odluke u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zatražio je službenim putem od glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića informaciju o preduzetim mjerama krivičnopravne odgovornosti službenih i odgovornih lica u institucijama bh. entiteta Republika Srpska za neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH u predmetima neustavnog uređenja i knjiženja državne imovine – saopćeno je iz Bećirovićevog Kabineta.

Pozivajući se na Krivični zakon BiH i Zakon o tužilaštvu BiH, Bećirović u zahtjevu glavnom tužiocu navodi da vlasti bh. entiteta RS nisu provele konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH, a koje se odnose na neustavno uređivanje pravne materije državne imovine koja je u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine, a posebno odluke u predmetima broj: U-1/11, U-8/19, U-9/19, U-4/20, U-4/21, te U-10/22.

U saopćenju se navodi da konačnim i obavezujućim odlukama Ustavnog suda BiH u svim navedenim slučajevima, svi sporni zakoni su stavljeni van pravne snage i prestali su važiti narednog dana od dana objavljivanja svake konkretne odluke u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.”

– Međutim, vlasti bh. entiteta RS ne samo što nisu provele nijednu takvu odluku, nego su, putem Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, nastavile knjižiti državnu imovinu na institucije entiteta, kao i na jedinice lokalne samouprave što upućuje na osnovanu sumnju da su odgovorna lica u tim institucijama počinila krivično djelo iz člana 239. Krivičnog zakona BiH neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, a zaprijećena kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da izostanak sankcionisanja neustavnog i nezakonitog ponašanja predstavlja svojevrstan stimulirajući faktor službenim i odgovornim licima u vlasti bh. entiteta RS koji čine nasrtaje na dostignute vrijednosti pravne države, pa, zbog nedjelovanja, prvenstveno Tužilaštva BiH, kao i drugih nadležnih tijela države Bosne i Hercegovine, svjedočimo ponavljanju nezakonitih akata po pitanjima o kojima je Ustavni sud BiH već odlučivao i donio konačne i obavezujuće odluke.

– Odgovorna lica u Tužilaštvu BiH zakonski su obavezna da osiguraju efikasno ostvarivanje nadležnosti države BiH i poštovanje zakonitosti na cijeloj njenoj državnoj teritoriji. Niko u Tužilaštvu BiH nema pravo da svojim nečinjenjem bude saučesnik u antidejtonskim i nezakonitim aktivnostima pojedinih neodgovornih političara – saopćeno je iz Bećirovićevog Kabineta.