Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čeka se odgovor iz Švicarske: Na osnovu čega je uhapšen Orić?

BiH

naser oric

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine oglasilo se danas saopćenjem za javnost u povodu hapšenja Nasera Orića, u kojem navodi da preduzima sve što je u ovom momentu moguće da zaštiti bh. državljanina.

– S tim u vezi, vrlo brzo očekujemo odgovor Saveznog ureda za pravdu Švicarske konfederacije, na naš direktan, hitan upit, upućen 12. juna – navodi se u saopćenju Ministarstva pravde BiH.

[pull_quote_right]Neophodno je utvrditi na osnovu čega je Republika Srbija zatražila lišenje slobode, odnosno da li je u pitanju greška u nacionalnoj bazi podataka ili eventualni bilateralni sporazum između Republike Srbije i Švicarske[/pull_quote_right]

Nadalje se pojašnjava da je, nakon što putem Interpola BiH nisu dobili nikakve zvanične informacije, Ministarstvo pravde BiH u direktnom dopisu pravosudnim organima Švicarske zatražilo detaljne podatke o razlozima lišenja slobode pomenute osobe, kako bi mogli provoditi dalje aktivnosti na njegovoj zaštiti.

– Važno je napomenuti da je Generalni sekretarijat Interpola u vezi ranijeg raspisivanja međunarodne potjernice Interpola Beograd za istim licem, a po uloženom protestu Ministarstva pravde BiH 19.02.2014. dostavio svim zemljama članicama obavijest o brisanju informacije o imenovanom iz Interpolovih baza podataka, čime je zabranjeno korištenje interpolovih kanala za lišenje slobode pomenutog lica – navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, a imajući u vidu da je tražena osoba prešla granice Republike Hrvatske i Republike Slovenije i kao takvo nije prepoznato u njihovim nacionalnim bazama Interpola, neophodno je utvrditi na osnovu čega je Republika Srbija zatražila lišenje slobode, odnosno da li je u pitanju greška u nacionalnoj bazi podataka ili eventualni bilateralni sporazum između Republike Srbije i Švicarske.

– S obzirom na to da i pored naše ažurnosti, do sada nismo dobili nikakve zvanične podatke o razlozima lišenja slobode pomenutog lica, Ministarstvo pravde BiH nastavlja djelovanje u okviru svojih nadležnosti kako bismo mogli preduzeti konkretne korake na pravnoj zaštiti državljanina Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.