Američka ambasadorica

Cormack: Amerika je uvijek podržavala BiH na putu ka NATO-u i EU

Cormack

Vi dobro znate da je ovo samo jedan korak naprijed, odluka o članstvu biće donesena nekad u budućnosti

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, u oproštajnom razgovoru sa medijima u našoj zemlji, kaže kako joj je drago što su saveznici u NATO-u pozvali Bosni u Hercegovinu da napravi naredni korak.

– Nadam se da će to voditi do novih reformi, napretka u BiH i da će sve to dovesti do kretanja ove zemlje ka Evropskoj uniji. Ovo više nije politička odluka, ona je u više navrata donesena proteklih godina, počevši od Zakona o odbrani BiH, do ovog proljeća kada su Strategiju o vanjskoj politici vlasti usvojile. Sada je samo ostalo pitanje procesa finaliziranja Godišnjeg nacionalnog programa i njegovog slanja u NATO. Vi dobro znate da je ovo samo jedan korak naprijed, odluka o članstvu biće donesena nekad u budućnosti i o tome će građani BiH i saveznici NATO-a odlučiviti nakon dodatnog napretka kroz pomenuti nacionalni program, istakla je Cormack.

Napomenula je kako je politika SAD-a dosljedna, da je ova zemlja uvijek podržavala Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka NATO-u i EU, te da Amerika već dugo ima svog oficira kao komandanta NATO-štaba ovdje.

– I to je partnerstvo koje je uvijek bilo čvrsto, između Ambasade i NATO-a, ali i svih saveznika koji su ovdje, naglasila je ambasadorica, podsjetivši da je komandant NATO-štaba u Sarajevu prije nekoliko dana okupio 20 saveznica koje ovdje imaju ambasade i održao je brifing o napretku BiH.

Na pitanje kolega iz RS-a, istakla je da kao ambasadorica provodi politiku Vlade SAD-a u našoj zemlji, te da nijedan američki ambasador “nema pravo da bude freelancer”.