Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović pozvao logoraše da tuže BiH, Plenković: Ovo je presuda pojedincima

BiH

covic – plenkovic
FOTO: Anadolija

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u utorak u Mostaru kako Hrvati moraju tražiti način da prežive u BiH, a istovremeno zadržati i učvrstiti poziciju jednakopravnog, konstitutivnog i suverenog naroda.

– Ovakvi razgovori, kao što je ovaj danas u Mostaru, prije svega su jedno ohrabrenje nama u BiH da ne trebamo izgubiti vjeru, da moramo tražiti načina kako preživjeti u BiH, kako graditi svoju domovinu BiH, a istovremeno da zadržimo i učvrstimo poziciju potpuno jednakopravnog, konstitutivnog i suverenog naroda, iako smo najmalobrojniji narod na čitavom prostoru BiH – kazao je Čović nakon sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Govoreći o presudi Haškog suda u slučaju “Prlić i ostali”, Čović je istaknuo kako se “hrvatski narod, na bilo koji način, ne treba stavljati u funkciju nekoga ko ima odgovornost kao narod”.

Ocijenio je kako se s jedne strane i uspjelo u tome, budući da hrvatski narod nije “nasjeo na mnoštvo provokacija kojima je zadnjih pet ili šest dana zasut medijski prostor, a posebice društvene mreže u BiH’.

– Ono što nama danas treba jeste jedan mir na ovom prostoru. Potrebno je ohrabriti sve one koji zbog ovakvih presuda, mogu biti dovedeni u napast da ponovno otvore mržnju između jednog, ili drugog, ili trećeg naroda. Potrebno je također spriječiti na svaki mogući način eskaliranje jedne atmosfere koja nas vraća u povijest, koja je uistinu bila takva da niko ne želi da se na bilo koji način, bilo kome na svijetu ponovi – naglasio je Čović.

On je pozvao sve logoraše da tuže državu BiH kako bi ostvarili satisfakciju.

– Javno pozivam sve logoraše u BiH, bez obzira u čijem su logoru bili, da tuže BiH, jer sve što se događalo u toj zemlji je ugrađeno u BiH koju prepoznajemo kao Daytonsku BiH. To se odnosi na sve logoraše Bošnjake, na sve logoraše Hrvate i na sve logoraše Srbe. BiH treba pronaći način kako pomoći tim ljudima – kazao je Čović.

Govoreći o sastanku koji je održao s predsjednikom hrvatske Vlade, Čović je kazao kako je danas najviše riječi bilo o budućnosti i o izbornom zakonu te kako i na koji način se iznijeti s procesom ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda, a da se ne zaustave drugi procesi kada su u pitanju europske i sve druge integracije BiH.

– Razgovarali smo o tome kako da osnažimo gospodarstvo kako bi se spriječio daljnji odlazak hrvatske mladosti iz BiH. U tome smislu, mi smo i do sada, na čemu moram zahvaliti Plenkoviću, imali potpunu potporu Vlade RH i siguran sam kako ćemo to imati i u buduće – naglasio je Čović.

U izjavi za novinare, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kazao je kako je njegova prva i ključna poruka nakon današnjeg sastanka, da je Hrvatska partner i prijatelj BiH i da to kontinuirano i dokazuje.

– Naš posjet BiH došao je i u kontekstu presude Haškoga suda od prošloga tjedna. Ovdje želim vrlo jasno izraziti žaljenje i sućut prema svim žrtvama, i zbog kaznenih djela, i zločina koje su navedeni u toj presudi, a isto tako i za sve druge zločine koji su se dogodili na teritoriju BiH, uključujući i one prema pripadnicima hrvatskog naroda – ustvrdio je Plenković.

Dodao je kako hrvatske političke stranke u narednoj godini, a to je izborna godina za BiH, trebaju pokazati jedinstvo i pripremiti se za izborne izazove.

Po njegovim riječima, Hrvatska želi da Hrvati u BiH, zajedno s druga dva konstitutivna naroda i ostalima, budu ravnopravni u punom smislu te riječi.

– Mi želimo pomoći BiH, okrenuti se budućnosti, voditi računa o tome da opstojnost hrvatskog naroda bude jedna od trajnih zadaća hrvatske državne politike, ali u kontekstu ukupnih odnosa između dvije zemlje. Upravo na tom tragu sve aktivnosti koje poduzimamo su vrlo konkretne te usmjerene prema poboljšanju odnosa. Time ćemo doprinijeti i pomirbi unutar BiH, ali i na cijelom području jugoistoka Europe – kazao je Plenković, dodajući kako je to zadaća Hrvatske i kako članice Evropske unije.

Na upit novinara može li izrečena presuda u slučaju “Prlić i ostali” utjecati na izmjene izbornog zakona, Čović je naglasio kako može utjecati da predstavnike hrvatskog naroda još više mobilizira kako bi se izborili da hrvatski narod bira svoje predstavnike u BiH kao legitimne.

– Pozivam kolege prijatelje, prije svega Bošnjake, jer zajedno razgovaramo oko promjena izbornog zakona, da razumiju takvu jednu potrebu. To je minimum minimuma koji treba jednom konstitutivnom narodu u BiH, koju mi doživljavamo kao svoju domovinu – kazao je Čović.

Što se tiče presude u slučaju “Prlić i ostali”, Plenković je kazao kako je Hrvatska članica Ujedinjenih naroda i jedna od zemalja koja je i predlagala uspostavu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i kako shodno tome, dilema o tome prihvaća li se ili ne prihvaća presuda, nema.

Pojasnio je kako s aspekta zemlje, koja je tri puta u okviru spomenutog procesa – 2006., 2016., 2017. godine, pravnim legitimnim putem nastojala da dobije status prijatelja suda, a nije ga dobila, Hrvatska ne može biti zadovoljna.

– Možemo reći kako smo nezadovoljni što taj status nismo dobili i što se argumenti koje smo htjeli iznijeti nisu mogli na odgovarajući način čuti – kazao je Plenković.

Dodao je kako je Hrvatska u odgovoru Žalbenog vijeća Haškog suda 2016. godine dobila vrlo jasno poruku u kojoj je stajalo kako Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije sud koji sudi državi, već kako je to sud koji utvrđuje odgovornost pojedinaca.

– Prema tome stav je vrlo jasan, presuda se poštuje. Jesmo li zadovoljni određenim djelom na koji smo pokušali pravnim putem iskazati svoj stav, a to nam nije uspjelo? Tu sasvim jasno možemo kazati kako nismo zadovoljni – zaključio je Plenković.