Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dan oslobođenja Zenice: Sloboda dočekana nakon mraka i terora (FOTO)

BiH

Dan oslobođenja Zenice

Polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjem na Spomen-obilježju Papirna u Zenici, u organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a Zenice, obilježen je 12. april, Dan oslobođenja Zenice od fašističkog okupatora.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, položeno je cvijeće na spomen-obilježje palim borcima NOR-a iz Zenice, u blizini nekadašnje fabrike papira.

“Okupili smo se u ovom spomen-parku da bismo obilježili ovaj bitan datum u historiji našeg grada i odali počast borcima koji su dali svoje živote za oslobođenje grada”, poručili su iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Grada Zenica.

Rašid Isaković, predsjednik Udruženja UBNOAR-a Grada Zenica, rekao je kako je ovo jako bitan datum u historiji grada na obalama Bosne.

“Prije 70 godina, nakon žestokih borbi u okolini Zenice, slomljen je otpor fašističkog okupatora i njegovih sluga. Tada su partizanske jedinice 12. aprila 1945. godine, nakon što su slomile otpor i pretrpile velike gubitke, ušli u Zenicu i to je prvi put da su građani Zenice dočekali željnu slobodu nakon četverogodišnjeg mraka i terora pod fašističkom okupacijom. Taj 12. april 1945. osvanuo je lijep i sunčan, a građani Zenice izašli su na ulice i dočekali ulazak oslobodilaca u naš grad. Građanima Zenice bilo je najteže posljednjih nekoliko dana pred oslobođenje Zenice. Nijemci, ustaše, četnici, domobrani bili su svuda, odlazili i dolazili i radili šta su htjeli, pljačkali stanovništvo, maltr,etirali ih pa ih ubijali. Tada je u zeničkoj kaznionici ubijeno dosta nevinih, a ustaše su prijetile da će Zenica biti dignuta u vazduh i da će svi u njoj izginuti”, rekao je Isaković.

On je rekao da su okupatori na taj način pokušali natjerati stanovništvo da se priključe okupatoru.

“Tada je izlazak iz kuće značio smrt, ali građani Zenice su imali snage da se suprotstave namjerama okupatora i odbrane objekte od značaja, zajedno sa oslobodiocima koji su bili na ulazima u Zenicu. Ujutro, 11. aprila počeli su napadi jedinica 10. divizije i brigada zeničkih sektora, a odlučujuće borbe vodile su se na brdima oko Zenice i na obalama rijeke Zenice, a juriši su smjenjivali jedan za drugim”, objasnio je Isaković.

Rekao je kako je 12. april dan radosti za građane Zenice, te početak novog života u Jugoslaviji te da su partizani dočekani sa suzama i ponosom. Zenica je u NOB-u dala oko 1.370 boraca i saradnika NOP-a i da je živote izgubilo 1.200 boraca. Isaković je dodao kako je smatrano da je porazom okupatora u Drugom svjetskom ratu uništen i fašizam, ali da se on ponovio u ratu od 1992. do 1995. godine sa velikim brojem žrtava kako bi se BiH još jednom odbranila.

Hilmija Karić učesnik je oslobođenja Zenica u Drugom svjetskom ratu. Rekao je kako je oslobođenje Zenice značilo veliku radost za sve učesnike.

“Učestvovao sam u NOR-u od 6. januara 1945. godine. Oslobođenje Zenice je bilo ushićenje, slavlje, radost i čestitanje jedno drugom. Još poslije toga sam, tri dana, kao pozadinski radnik nastavio da radim, i tek kasnije sam se vratio kući. Četiri puta sam htio ići u jedinicu ali mi nisu dali, pa sam radio na obnovi mostova i drugih objekata, poput mosta na ušću Lašve”, rekao je Karić dodavši kako je i njegov brat Husejn bio u jedinici i da su ga ustaše dva puta osudile na smrt, ali da je spašen zahvaljujući Salihu Vojvodiću, koji je prema riječima Karića bio uporan, uspješan ilegalac koji je pomagao NOP-u u Zenici, koji je u februaru 1945. godine sproveden u Jasenovac i tamo pogubljen.

Nakon što su brojni predstavnici političkog, kulturnog i društvenog života te brojna udruženja građana i građani položili cvijeće na spomen-obilježju Paprina, uputili su se ka spomen-obilježju Kameni spavač posvećen žrtvama rata 1992-1995. godine gdje je odana počast i zahvala svima koji su položili svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine.