Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drljača: Proces inkluzije djece je složen i ne traje jedan dan

djeca manifestacija222

Zamjenik premijera Federacije Bosne i Hercegovine i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača otvorio je danas u sarajevskom parku ”Nijaz Duraković- Hastahana” tradicionalnu manifestaciju ”Sarajevo ljubavi moja” u okviru koje su štićenici zavoda koji se bave brigom o djeci s posebnim potrebama predstavili svoje aktivnosti.

Cilj je bio podizanje svijest o važnosti inkluzije, a Drljača je poručio da je malo ovakvih aktivnosti, iako su pokazale dobre rezultate.

– Proces inkluzije je složen. On ne traje jedan dan i ne mogu se praviti pauze. Jednostavno, moramo ih svaki dan uključivati u društvo da se osjete korisnim i da svako od njih shvati da može doprinijeti. Moramo pokazati ljubav prema njima – poručio je Drljača.

Naglasio je da se u okviru ovakvih manifestacija kroz druženje razvija ljubav, te afirmišu pozitivne vrijednosti.

– Sva filozofija jeste u druženju, zajedništvu i stvaranju pozitivne energije. Ministarstvo će nastaviti sa sličnim aktivnostima, jer je to dužnost – istakao je Drljača.

U okviru današnje manifestacije upriličene su sportske aktivnosti, kao što su nogomet i košarka, a pozivu su se odazvali i sarajevski pjevači koji su se družili sa učesnicima i građanima.

Događaj su organizirali Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.