Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inzko u Vijeću sigurnosti: Par dobrih odluka, ostalo svađe, neslaganja, podjele

BiH

Inzko-and-Čolaković-UN

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas će u New Yorku podnijeti izvještaj generalnom sekretaru UN-a o stanju provedbe mira u BiH. Izvještaj pokriva period od 22. aprila do 21. oktobra 2017. godine.

Kako se navodu u ovom dokumentu, iako je do općih izbora u Bosni i Hercegovini 2018. godine ostalo punih godinu dana, politički čelnici zemlje već su preusmjerili svoj fokus od ekonomskih reformi prema nacionalističkim pitanjima koja izazivaju podjele – što u stvari nikada u potpunosti i nije izlazilo iz fokusa.

– Političke stranke, već u stanju predizborne kampanje, učvrstile su već odavno polarizirane pozicije na nekoliko spornih pitanja. U zaključcima od 16. oktobra ove godine, Vijeće za vanjsku politiku Europske unije (EU) izrazilo je žaljenje što su retorika podjela, ukorijenjena u prošlosti, i preuranjena izborna kampanja, usporili tempo reformi i uticali na političku klimu – navodi Inzko.

Po njegovoj ocjeni, ono što je pozitivo je da je Bosna i Hercegovina poduzela određene korake u provedbi Reformske agende i nastavila aktivnosti na sastavljanju odgovora na upitnik Europske komisije. Osim toga, BiH je u septembru potpisala Ugovor o transportnoj zajednici s EU i pet drugih zemalja zapadnog Balkana. Sporazum otvara vrata razvoju infrastrukture i poboljšanjima u sektoru putnih komunikacija te omogućuje potpisnicima usklađivanje njihovih zakona u tom sektoru sa EU.

– Tokom izvještajnog razdoblja nastavljeno je neslaganje oko izmjena izbornih pravila u BiH. U julu ove godine Ustavni sud je usvojio odredbe izbornog zakona kojima se regulira indirektni izbor delegata u jedan od domova parlamenta Federacije BiH. Sud je ove odredbe prethodno proglasio neustavnim, s tim da je dijelom podržao pravo apelanta da se izborni zakon mora mijenjati kako bi se osigurala legitimna zastupljenost u izboru srpskih, bošnjačkih i hrvatskih članova u Domu naroda Federacije BiH – navodi se u izvještaju.

Inzko naglašava da političke stranke imaju suprotstavljene stavove o tome hoće li se proces indirektnog biranja u Dom naroda Federacije BiH moći nastaviti nakon općih izbora 2018. godine, ako se praznina u zakonu ne razriješi.

– Ako se Dom naroda Federalnog parlamenta ne formira nakon sljedećih izbora, to bi vjerojatno blokiralo i formiranje Vlade Federacije i formiranje jednog od domova parlamenta na državnom nivou – Doma naroda BiH. Postoje presedani za takve blokade uslijed kašnjenja u formiranju Doma naroda Federacije od 2001., 2007. i 2011. godine, kada je Visoki predstavnik intervenirao kako bi se deblokirao proces. Unatoč pomenutom riziku, političke stranke u državnom parlamentu još nisu počele ozbiljan politički dijalog o mogućim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji se odnose na ova pitanja. Na sastanku u junu, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira pozvao je nadležna tijela da “osiguraju ispunjenje svih potrebnih uslova, uključujući odgovarajući zakonski okvir, kako bi se omogućilo nesmetano provođenje općih izbora 2018. godine” – stoji u izvještaju.

Inzko dalje navodi da, kao što je izvijestio prije šest mjeseci, predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i drugi članovi njegove stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) smanjili su učestalost poziva za otcjepljenje RS-a i raspada Bosne i Hercegovine nakon uvođenja sankcija koje uključuju ograničenja putovanja i finansijske sankcije protiv predsjednika RS-a od Sjedinjenih Država u januaru 2017. godine.

Podsjeća da su u septembru predstavnici stranke saopćili kako će prijetnja održavanjem referenduma o statusu RS-a, koja je bila dio službene platforme SNSD-a od 2015. godine, biti zasad suspendovana. Međutim, predsjednik RS Milorad Dodik naknadno je davao brojne izjave o podršci potencijalnom otcjepljenju RS i pripajanja Srbiji. Slično tome, neki hrvatski politički predstavnici nastavili su zagovarati reorganizaciju zemlje po etničkim linijama.

– U skladu sa ovlastima koje mi pripadaju prema Aneksu 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP), koristim ovu priliku kako bih ponovio da entiteti nemaju pravo odcjepljenja od države BiH i da GFAP garantira suverenitet i teritorijalni integritet BiH i unutarnji ustavni položaj entiteta. Još jedno ustavno pitanje koje će biti potrebno pomno pratiti odnosi se na odbacivanje ovlasti Suda i Tužiteljstva BiH u Republici Srpskoj. Predsjednik RS ponovio je svoj poziv srpskim članova državnog pravosuđa da se povuku iz tih institucija, nakon kontroverzne oslobađajuće presude državnog suda BiH za ratne zločine izrečene u oktobru 2017. Također zabrinjava činjenica da je odluka Narodne skupštine RS o održavanju referenduma o pravosuđu BiH i nadležnosti visokog predstavnika, koja je bila stavljena u stranu, stupila na snagu 20. septembra 2017. godine. Iako je predsjednik RS isprva najavio da je to učinjeno kako bi odluka mogla biti i formalno obustavljena, ali od tada je nagovještavao da bi se referendum mogao održati 19. novembra, ili bi se mogao odgoditi do nekog kasnijeg datuma. Kao što sam prethodno izjavio u svojim izvještajima Generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN), ova odluka predstavlja kršenje Aneksa 4 i Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir i, u skladu s mojim prethodno izraženim stavom, pozivam Vlasti RS-a da ovu odluku stave van snage – navodi se.

U oktobru je NSRS usvojila Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i osiguranju vojne neutralnosti RS-a utvrđujući neutralnost entiteta Republika Srpska u odnosu na integracije sa Sjevernoatlantskim savezom (NATO) u nastojanju da redefinira poziciju i obaveze entiteta RS u okviru Općeg okvirnog sporazuma za mir, a posebno po Ustavu kako je navedeno u Aneksu 4.

– Kao odgovor, jasno sam naznačio da su Okvirni mirovni sporazum i Ustav iznad bilo kojeg akta koji je usvojila NSRS i da je vanjska politika Bosne i Hercegovine usključivo u nadležnosti državnih institucija, kaže se, između ostalog, u izvještaju koji će Visoki predstavnik Valentin Inzko podnijeti generalnom sekretaru UN-a o stanju provedbe mira u BiH – navodi se, izmeđuj ostalog, u izvještaju koji će visoki predstavnik podnijeti danas u Ujedinjenim narodima.