BiH

Pregovori još traju

Još nije poznato ko će činiti vlast u Kantonu Sarajevo

01/11/2018

Svih šest stranaka odbilo je pregovarati sa SDA.

Radne grupe Naše stranke, Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije intenzivno rade na koalicionom sporazumu za Kanton Sarajevo koji će sadržavati principe djelovanja, prijedloge zakona, podzakonske akte, ali i druge mjere.

Šef pregovaračkog tima DF-a Milan Dunović kazao je za NAP da je sada sva pažnja stavljena na izradu tog dokumenta. Još nije poznato kada će biti novi susret stranačkih delegacija, a posljednji je održan prošle sedmice.

– Riječ je o obimnom dokumentu koji se priprema, ali koji ne uključuje podjelu pozicija, resora već isključivo programske ciljeve – kazao je Dunović za Patriju.

S druge strane, predsjednici SBB-a, Naroda i pravde i Nezavisne bosanskohercegovačke liste Fahrudin Radončić, Elmedin Konaković i Ibrahim Hadžibajrić održali su sastanak 23. oktobra gdje su razgovarali o formiranju vlasti. Još uvijek nije održan zvanični zajednički sastanak predstavnika ovih šest stranaka, a za sada niko i ne spominje takvu mogućnost.

Šef pregovaračkog tima Naše stranke Edin Forto ističe da će svim strankama osim SDA i BOSS-a biti ponuđen koalicioni sporazum koji je u pripremi.

Blok lijevo orijentisanih stranaka SDP, DF i NS ima 12 zastupnika u Skupštini KS, dok blok druge tri stranke SBB, NiP i NBL također ima 12 zastupnika. Ono što je na početku istaknuto iz ovih stranaka jeste da ne žele ulaziti u matematičke već programske koalicije.

Svih šest ovih stranaka odbilo je pregovarati sa Strankom demokratske akcije.

SDA je u Skupštini KS osvojila deset mandata. BOSS ima jedan mandat.

Komentari

Autor: NAP

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.