Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krstičević se plaši dolaska u Sarajevo, i bošnjački generali će zaobilaziti Hrvatsku!?

d_krsticevic

Kriza u bosansko-hrvatskim odnosima, pokrenuta hapšenjem deset bivših časnika i vojnika HVO iz Posavine, dobija novu dimenziju. Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević potvrdio je da je otkazao put u Sarajevo, gdje se u utorak održava ministarski sastanak država članica Odbrambene saradnje srednje Evrope (CEDC). Hrvatsku će zastupati zamjenik ministra odbrane.

Prema pouzdanim informacijama, Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv Krstičevića zbog navodnog ratnog zločina koji je počinjen tokom vojnih operacija u Mrkonjić Gradu 1995. godine. Hrvatski ministar stoga nije siguran da u Sarajevu ne bi moglo doći i do njegovog privođenja, iako je, objektivno, šansa da se u BiH dogodi hapšenje nekog inostranog zvaničnika gotovo nepostojeća. Bio bi to neviđeni skandal.

Krstičević je poslušao preporuku svojih obavještajno-sigurnosnih agencija, koje su procijenile “da mu se u Sarajevu ne može garantirati sigurnost”. Time je nepovjerenje između dvije države podigao na još viši nivo.

damir

 

Nakon ovog Krstičevićevog poteza, drugačije će vjerovatno razmišljati i general Atif Dudaković i još neki visoki oficiri Armije BiH, pogotovo oni koji su prethodni bili u sastavu JNA, a koji su ovih dana izjavljivali da, ako ih put tamo navede, neće izbjegavati boravak u Hrvatskoj ili prolazak kroz nju.

Za veći oprez i postupak sličan Krstičeviću njima ne treba nikakav obavještajni signal, jer su hrvatski zvaničnici već javno kazali da je njihovom pravosuđu jako zanimljivo desetak bivših ratnih komandanata bošnjačke nacionalnosti.

4cd4eaee1c7cc4757d33459591114de7_l

Uostalom, premijer Vlade RH Andrej Plenković zvanično je saopštio da “i mi vodimo neke istrage”, misleći pri tome na isljeđivanje čak 500 bivših bošnjačkih oficira. Logično je da se, nakon toga, svako sa tog spiska neće olako zaputiti u Hrvatsku.

Opravdan je strah od takozvanih namještaljki i montirki, jer se kroz “slučaj Orašje” pokazuje da politika gura pravosuđe u drugi plan, pa se time otvara i prostor za manipulaciju ljudima koji su u ratnom razdoblju imali značajnu vojnu ulogu.

Ministar Krstičević nije htio ništa da rizikuje, a isto će vjerovatno postupiti i Bošnjaci koji bi mogli postati “žrtveni jarci” ekspresno podignutih tenzija na relaciji Zagreb – Sarajevo. Ova vrsta (ne)potrebnog podozrenja još više će iskomplikovati ionako vrlo rovite trenutne odnose između dvije države.