Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministrica finansija

Milićević: Pad potrošnje, dijele se otkazi i smanjuju plaće, dijaspora ne šalje, ali smo optimistični

jelka milicevic

Ona je kazala da je Vladi svakako u prioritetu zdravlje građana, ali u istoj ravni je i dio funkcioniranja sustava institucija i gospodarstva u Federaciji

Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH pojasnila je ekonomske mjere Vlade FBiH, ali je i kao komandantica Federalnog štaba civilne zaštite kazala da su sve donesene naredbe produžene do 30. aprila 2020. godine.

Ona je kazala da je Vladi svakako u prioritetu zdravlje građana, ali u istoj ravni je i dio funkcioniranja sustava institucija i gospodarstva u Federaciji.

„Rebalans budžeta je usmjeren na zdravstvenu i privrednu krizu. Idealno je da prihodi odgovore na rashode. U ovom trenutku imamo istovremeno nam se dešava pad prihoda, a s druge strane odgovoramo na poremećaje u svim segmentima našeg društva. Pokušali smo tražiti rješenja i pratiti makroekonomske parametre. Naše projekcije kažu da će doći do pada privatne potrošnje, rezultat gubitka posla, smanjenja plaće, i smanjenje priliva iz inostranstva. Jedino što sad održava sustav u životu je javna potrošnja”.

U ovom trenutku projekcije pada prihoda od poreza su otprilike 15 posto i još uvijek smo optimistični.

“Naglo se zaledila ekonomija u svijetu pa samim tim i u FBiH, očekujemo da će se smanjenje zadržati na nekih 17 posto do kraja godine. Manji će priliv biti i od PDV-a, i mi smo to izračunali da je to 158 miliona KM. Prema broju uposlenih, i ljudi koji su ostali bez posla i onih koji su na gubitku povremenih poslova, smanjeni su doprinosi za mirovinski fond od 315 miliona KM. Ne smije se destiti da mirovine budu dovedene u pitanje, ne smije se dovesti u pitanje minimum egzistencije, mora se osigurati minimalna plaća i predlažemo za veliki broj preduzeća subvenciju minimalne plaće odnosno doprinosa”, pojasnila je Milićević.

Ona je kazala da je rezultat svih ovih aktivnosti deficit i to u izosu 780 miliona KM.

“To je moguće samo kad je stanje prirodne nesreće, mi moramo naći sve rezerve, suficite iz prethodnih godina, vlastita sredstva, ali mi se opet moramo zadužiti za nekih 790 miliona KM. Mi smo to zaduženje imali 585 miliona KM, a sada ga planiramo na 1,3 milijarde KM. Ne zadužuju se ni za što drugo osim za saniranje posljedica nesreće u zdravstvenom i ekonomskom dijelu.

Ona je pozvala kantone i općine da što prije urade rebalanse budžeta.

Na pitanje o stavu HDZ BiH o rebalansu budžeta i hoće li ulagati amandmane, ministrica je kazala da je Ministarstvo finansija imalo težak i složen posao da napravi prijedlog koji će pratiti predloženi Zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica.

“Očekujem da se predloženim rješenjima da potpora jer je ovo stanje prirodne nesreće. Očekujemo i ako bude nekih prijedloga da to budu održivi prijedlozi koji neće urušiti sustav”, kazala je Milićević navodeći da će na istoj sjednici biti rebalans i tzv. korona zakon.